Romeins wijnschip

Neumagen-Dhron is niet alleen het oudste wijndorp van Duitsland. In de haven dobbert de Stella Noviomagi, een replica van een houten Romeins wijnschip.

De ster van Neumagen

De Stella Noviomagi is een vaarkrachtige kopie van een boot uit het Romeinse tijdperk. In de 19de eeuw kwam dit schip, geheel van steen, bij opgravingen in het dorp tevoorschijn. Het maakte deel uit van een grafmonument van een Romeinse wijnhandelaar, die in 220 na Christus gestorven was.

Romeins schip van Duitse kwaliteit

In 2005 werd besloten om op basis van antieke plannen het schip op ware grootte na te bouwen. Men wilde hoofdzakelijk gebruik maken van de materialen die in de Romeinse tijd voorhanden waren, wat geen sinecure was. Daarna ging men op zoek naar vaklui die het botenbouwen beheersten en die werden gevonden in de Fachhochschule in Trier. Een leuk detail is dat de gemeente Neumagen-Dhron zelf al het hout ter beschikking stelde.

Stella Noviomagi boven de doopvont

Het Romeinse wijnschip heeft een lengte van 17,95 meter, is 4,20 meter breed en 3,90 meter hoog. De eigen massa bedraagt 14 ton. Twee sterke dieselmotoren zorgen voor de aandrijving. Het biedt ruimte aan 40 passagiers. Door een geoefend team kan er ook zelf mee geroeid worden. Op 29 september 2007 zag de Stella Noviomagi het levenslicht en maakte het schip zijn eerste rondvaart. Sindsdien mag ze jaarlijks ettelijke duizenden bezoekers verwelkomen.

De trots van het kleine wijndorp

Voor deze nagebouwde boot werd een eigen havengeul gegraven in de buurt van de jachthaven. Vlak bij de thuisbasis bevindt zich het bezoekerscentrum waar iedere boottocht begint. Je wordt ontvangen met een glas heerlijke witte moezelwijn en krijgt een film te zien over de geschiedenis van het dorp en het wijnschip. Je kunt er eveneens alle details van de bouw van deze unieke boot bewonderen. Daarna volgt er een anderhalf uur durende rondvaart over de Moezel.

Schip Ahoi

Het houten wijnschip is een imposante verschijning in de haven van Neumagen-Dhron. Zeker als alle roeispanen recht omhoog staan. Eigenlijk zouden er Romeinse roeiers in moeten zitten. Maar helaas zijn die schaars in Duitsland. Het is werkelijk een aanrader om met het schip over de kronkelende Moezel te varen. Ontspannen bekijk ik het schitterende landschap, de steile wijnbergen en pittoreske dorpjes vanuit een geheel ander perspectief.

Bron: reisreporter.be