Rosé tijd

Iets is zeker, we zijn dit jaar meer thuis dan normaal. Waar we normaal in het zuiden van Europa nu aan het genieten zijn met een glas rosé erbij gaan we dit jaar ons meer richten op Nederland. Maar gelukkig, het goede weer komt er weer aan. DUS tijd voor rosé. Maar welke stijlen zijn er?

Directe persing

De blauwe druiven worden geperst waardoor er een klein beetje kleur aan de schilletjes wordt onttrokken. Op deze manier krijg je wel de roze kleur, maar zo min mogelijk tannine in het sap. Die kleur is het meest delicate kleurtje onder de rosé wijnen en wordt in het Engels ook wel als ‘blush’ aangeduid.

Korte inweking

Bij deze vinificatiemethode staan de schilletjes wat langer in contact met het sap. Na 6 tot 48 uur, afhankelijk van hoe diep de wijnmaker de kleur wil, wordt het sap afgevloeid en kan de fermentatie beginnen op een lage temperatuur zodat de fruitige smaken behouden blijven.

Saignée

Bij de Saignée methode is rosé maar een bijproduct en gaat het de wijnmaker eigenlijk meer om de rode wijn. Het start net als bij de korte inweking methode, maar dan wordt na verloop van tijd maar een gedeelte van het sap afgevloeid. De rest blijft gezellig bij de schilletjes in het vat om een rode wijn te worden. Het voornaamste doel van deze manier is om een geconcentreerde rode wijn te maken. De rosé is een bonus. Vaak zijn de rosé wijnen die op deze manier gemaakt worden wat lager in kwaliteit. De ideale druiven voor rosé hebben minder kleur, maar meer zuren dan druiven voor rode wijn en bij deze methode worden dan toch vaak andere druiven gebruikt.

Blenden

Gooi witte en rode wijn bij elkaar en je hebt rosé. Klinkt simpel, maar het is toch echt Europa. Alleen hele goedkope Nieuwe Wereld (wijnlanden buiten Europa) rosé wijnen worden zo gemaakt. De Champagnestreek is dan weer een uitzondering, dat is het enige wijngebied binnen Europa waar geblend mag worden om rosé Champagne te maken.

Dus zoals je hierboven kan lezen zijn er genoeg verschillen. Maar één ding is zeker, laat de zomer maar komen!

Deze blog is geschreven door onze huissommelier Marc Kroon.

WIE IS MARC

Mijn naam is Marc Kroon, ik heb een passie voor wijn. In april 2017 heb ik Marckroonwijn opgericht, ik werkte op dat moment als sommelier in een sterrenrestaurant. Naast mijn jarenlange ervaring als sommelier heb ik mijn wijnkennis verbreed door de studie Court of Master Sommelier. In april 2019 heb ik besloten me geheel te richten op mijn passie, wijn. Deze passie wil ik met u delen en door middel van persoonlijk wijnadvies wil ik, samen met u, de speurtocht naar de perfecte wijnen inzetten. Hoe moeilijk het soms ook is ik zal deze wijnen voor u proberen te bemachtigen. Marc Kroon Wijn

Meer lezen van Marc Kroon?