• Rots van Gibraltar verbergt ’s werelds grootste wijnkelder

Gibraltar verkoopt 32 kilometer militaire tunnels en kelders als wijnopslagplaats. Dat hebben diverse Britse media gemeld. De tunnels werden kort voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog door de Britse Royal Engineers gegraven om Gibraltar beter tegenover een eventuele aanval te kunnen verdedigen. Het complex wordt nu de grootste natuurlijke wijnopslagplaats van de wereld.

“De tunnels en kelders zijn na de tweede wereldoorlog decennia lang ongebruikt gebleven,” merkt Tracey Lee, chief executive van de nieuwe eigenaar Gibraltar Wine Vaults, op tegenover de Britse krant The Telegraph.

“Het Britse ministerie van defensie heeft het beheer over het tunnelcomplex al geruime tijd geleden toevertrouwd aan de lokale autoriteiten, die verschillende potentiële toepassingen voor de infrastructuur hebben gezocht. Uit wetenschappelijke tests van het complex, dat uit kalksteen bestaat, is gebleken dat de omgeving echter de ideale voorwaarden biedt voor de opslag van wijnen.”

Belastingvriendelijk

Er wordt gewag gemaakt van een vochtigheidsgraad tussen 70 procent en 80 procent, terwijl de temperatuur constant op ongeveer 14 graden Celsius blijft. “Bovendien moet de aanwezigheid van Britse legereenheden in de onmiddellijke omgeving potentiële investeerders garanderen van de veiligheid van hun wijnvoorraden,” werpt Tracey Lee op.

Aan de aanpassing van de tunnels zal een bedrag van ongeveer 6 miljoen pond wordt geïnvesteerd. Volgens de regering van Gibraltar zal in het complex uiteindelijk een voorraad van 60 miljoen pond aan waardevolle wijnen in de tunnels en kelders worden opgeslagen. De eerste fase van het project zou over twee jaar klaar moeten zijn.

Tracy Lee voegt er nog aan toe dat het belastingvriendelijke klimaat van Gibraltar wellicht ook een bijzonder aantrekkingskracht zal uitoefenen op wijnhandelaars met waardevolle voorraden. “De omvang van het tunnel-netwerk biedt bovendien een quasi oneindige mogelijkheid tot verdere uitbreidingen,” zegt de chief executive van Gibraltar Wine Vaults nog.