Bent u de trotse bezitter van een wijnkast? Dan helpen wij u graag met het onderhoud van uw kast en haar kostbare inhoud. Hieronder krijgt u enkele tips en tricks voor jarenlang plezier van uw wijnkast.

Koolstoffilter

In de achterwand van uw EuroCave wijnkast bevindt zich een koolstoffilter. Dit filter zorgt voor het zuiveren van de lucht die de kast binnendringt en dient één keer per jaar vervangen te worden. Wat gebeurt er als u dit niet doet? Eerst zal het actieve koolstof in het filter zijn werking verliezen en de lucht niet meer zuiveren. Als de wijnkast ook nog in een relatief vochtige ruimte staat, zullen de korreltjes in het filter gaan klonteren en helemaal geen lucht meer doorlaten. Resultaat; geen luchtcirculatie meer in de wijnkast, geen goede regeling van de luchtvochtigheid en kans op schimmelvorming.  Voorkom deze ellende en bestel tijdig uw koolstoffilter.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar aan de achterzijde van de wijnkast moet te allen tijde zijn warme lucht kwijt kunnen. Het is dus van belang dat u af en toe de bovenkant van het rooster stofvrij maakt en dat u er altijd voor zorgt dat de warme lucht weg kan.

Lekbakje

De wijnkasten van EuroCave regelen de luchtvochtigheid. Het teveel aan vocht wordt afgevoerd via een klein kanaaltje linksonder in de wijnkast. Het kan gebeuren dat een luchtbel, een stukje papier of stof deze afvoer verstopt. Dat merkt u aan het feit dat er water in de wijnkast blijft staan. De bodem van de wijnkast goed schoonmaken en met een ijzerdraadje het kanaaltje doorprikken biedt dan vaak de oplossing.

IJsvorming

In de achterwand van de wijnkast, direct achter de aluminium achterwand, lopen het warme- en koude circuit. Het is van groot belang dat uw wijnfles niet in direct contact met de achterwand komt, omdat er anders een ophoping van vochtdruppels rondom de fles kan ontstaan. Dit vocht zou in sommige gevallen kunnen aanvriezen. Op een schuifplateau liggen de wijnflessen altijd goed, maar op een opslagplateau kunt u vanaf de 2e laag de flessen (per ongeluk) tegen de achterwand duwen. Dit is eenvoudig te voorkomen door bij het plaatsen van uw wijnflessen deze eerst tegen de achterwand te duwen en vervolgens iets (een cm) terug te halen. Zo weet u zeker dat ze er niet tegenaan liggen.

Plateaus

Heeft u schuifplateaus en lopen deze niet soepel? Ze zijn makkelijk zelf te stellen door het plateau eruit te halen en op z’n kop op een tafel te leggen. Als u de schroefjes los draait (eruit halen is niet nodig) dan kunt u de buitenrand iets naar binnen of naar buiten bewegen. De schroefjes weer vastdraaien en het plateau weer terugplaatsen.

Schimmelvorming op de wijnfles

Het kan gebeuren dat er schimmelvorming op de wijnfles zit. Meestal ontstaat dit doordat er een wijnfles met schimmel (hoe klein ook) in de wijnkast wordt bewaard. Het klimaat zorgt ervoor dat deze schimmel verder kan ontwikkelen. Het is dus van groot belang dat de wijnfles schoon de wijnkast in gaat. Groeit de schimmel lang door, dan kan deze ook op het hout van het plateau hechten. Ontdekt u dat, maak het plateau dan heel goed schoon (eventueel opschuren). Zie ook “koolstoffilter”.