Tips voor het beter begrijpen van een wijnetiket

Door Marshall Tilden III / @WineEnthusiast / Foto’s door Sara Littlejohn, Meg Baggott & Matthew Dimas

Heeft u ooit naar een fles Chianti, Châteauneuf-du-Pape, Taurasi of Alentejo gekeken en u afgevraagd wat er precies in zit? Of wat dacht u wanneer u een rode blend in Rhône-stijl uit Californië tegenkomt? Wijnetiketten kunnen veel informatie bevatten over wat er in zit, dat wil zeggen als u de cryptische taal op het etiket kunt decoderen. Er zijn enkele basisformules die u kunnen helpen de nogal verwarrende woorden op wijnetiketten te begrijpen.

Hoe leest u een wijnetiket

Het eerste dat moet worden bepaald, is of de wijn afkomstig is uit de Oude Wereld (Europa, de Middellandse Zee, delen van West-Azië) of de Nieuwe Wereld (een andere wijn producerende regio). Hoewel alle labels basisfeiten bevatten, zoals regio, producent, alcohol per volume en vintage (tenzij niet-vintage), zijn er enkele opmerkelijke verschillen.

Hierbij de verschillen tussen van de labels uit deze twee categorieën

Oude Wereld wijnetiketten

De overgrote meerderheid van wijnen uit de Oude Wereld zullen doorgaans alleen regio’s en verouderingsclassificaties op de voorkant van het etiket aangeven, maar geen druivensoorten.

Rode Riojas worden bijvoorbeeld geproduceerd van Tempranillo-druiven, mogelijk met Graciano, Garnacha en misschien Mazuelo. (En weet u dat Mazuelo de naam is voor Carignan in Rioja). Het probleem is dat u bijna geen ​​Rioja zult vinden die een van deze druiven op het etiket aan de voorkant vermeldt. Hetzelfde geldt voor Chianti (gemaakt van Sangiovese), Bourgogne (Pinot Noir voor rode wijnen en Chardonnay voor wit), Bordeaux en vele anderen.

De belangrijkste reden voor deze etiketteringsmanier is dat deze wijnen meer over een regionale stijl gaan dan over de druiven zelf. Dezelfde druif kan verschillende kenmerken vertonen op basis van klimaat, bodem en terroir. Dus hoewel het lijkt alsof producenten u proberen te verwarren door de druiven niet op hun flessen te noemen, is het eigenlijk precies het tegenovergestelde.

In de afgelopen jaren zijn sommige producenten uit de Oude Wereld begonnen met het noemen van de druiven van hun wijn op de etiketten aan de achterkant, of zelfs af en toe op de voorkant. Het voorbehoud is dat er van u wordt verwacht dat u weet welke druiven in specifieke regio’s kunnen (en mogen) worden gebruikt.

Een ander kenmerk van een Oude Wereld etiket is dat het richtlijnen kan bieden voor veroudering. In tegenstelling tot veel wijnetiketten uit de Nieuwe Wereld, hebben termen als ‘Reserva’ (of ‘Riserva’ in Italië) en ‘Gran Reserva’ een werkelijke betekenis op basis van de regio waar ze vandaan komen.

De voorschriften voor leeftijdsclassificaties van elke regio kunnen echter bijna identieke namen hebben, maar sterk verschillen. Als een fles rode Rioja bijvoorbeeld Reserva op het etiket heeft, betekent dit dat hij minimaal 36 maanden heeft gerijpt, met minimaal 12 maanden op eikenhout.

Een fles Chianti met Riserva op het etiket heeft echter minstens 24 maanden in eikenhout gestaan, met nog eens drie maanden op fles. Bovendien heeft een Brunello di Montalcino met Riserva op het etiket vijf jaar gerijpt na de oogst, waarvan minstens twee van die jaren in eikenhout en zes maanden op fles. Dit wordt vergeleken met de standaard vier jaar in totaal  voor niet-Riserva Brunello.

De meest verwarrende wijnetiketten van allemaal zijn misschien wel Duits, die een veelvoud aan technische informatie en Duitstalige termen bevatten als ‘Trockenbeerenauslese’, ‘Bernkasteler Badstube’ en ‘Grosses Gewächs’.  Hier zijn een paar trucs om u te helpen Duitse etiketten te decoderen.

Snelle tips voor Duitse wijn

Duitse labels bevatten rijpheidsniveaus

  • Voor Prädikatswein, een aanduiding die superieure kwaliteitswijnen aangeeft, variëren de niveaus van de minst rijpe (Kabinett) tot de rijpste (Trockenbeerenauslese) en alles daartussenin (Spätlese, Auslese en Beerenauslese).
  • De rijpheidsniveaus kunnen helpen bij het aangeven van het zoetheidsniveau van de uiteindelijke wijn.
  • Er kunnen ook specifieke zoetheidsniveaus worden vermeld op Duitse wijnetiketten, waaronder Trocken (droog), Halbtrocken (halfdroog / niet-droog) en Eiswein (zoete dessertwijn gemaakt van bevroren druiven). Mogelijk ziet u Feinherb ook vermeld (een andere term om niet-droge wijnen aan te duiden).

En dit is nog maar het topje van de ijsberg

  • Als u twee namen bij elkaar ziet, vooral als de voornaam eindigt op een ‘er’, geeft dit een subregio en een wijngaard aan.
  • Bernkasteler Badstube betekent dus dat de wijn afkomstig is van de Badstube-wijngaard, gelegen in de subregio Bernkastel.
  • Duitse wijnen hebben hun eigen versie van Crus, zoals Bordeaux of Bourgogne.
  • Grosses Gewächs op een etiket verwijst naar een ‘grote groei’ en een wijn van de hoogste kwaliteit, waar Grosse Lage en Erstes Lage respectievelijk naar grand cru en premier cru verwijzen.

Nieuwe wereld wijnetiketten

Bij wijnen uit de VS, Zuid-Amerika, Oceanië en de meeste andere niet-Europese landen staat de druivensoort bijna altijd op het etiket. Oorspronkelijk waren de wijnetiketten van de Nieuwe Wereld minder gericht op de plaats waar de druiven werden verbouwd, omdat het in feite allemaal onbekende wijnregio’s waren. Ze benadrukten eerder druiven om de wijnen te koppelen aan iconische Europese regio’s. Een Cabernet Sauvignon of Merlot kan worden geassocieerd met Bordeaux, terwijl een Chardonnay kan worden vergeleken met Bourgogne.

Dit gebeurde ook omdat, in tegenstelling tot hun tegenhangers uit de Oude Wereld, de stijl van de wijn meer gericht was op de uitdrukking van de druif dan op de regio, hoewel dit in de loop van de tijd zeker is veranderd. Nu herbergen veel niet-Europese regio’s enkele van de beste wijngaarden ter wereld.

Nieuwe Wereld wijnetiketten zijn over het algemeen vrij eenvoudig. Vaker wel dan niet bieden ze de druiven, de regio, de subregio en zelfs een beschrijving van de aroma’s en smaken van de wijn, meestal op de achterkant.

Er zijn echter zeker uitzonderingen op deze regel. Neem nu een van de meest populaire wijnen in de VS, The Prisoner. Die naam is letterlijk alles wat je op het etiket aan de voorkant vindt, terwijl op het etiket aan de achterkant gewoon staat dat het een ‘rode wijn’ uit Napa Valley is. Deze wijnen rekenen, net als sommige tegenhangers uit de Oude Wereld, op het prestige van hun naam die alles communiceert wat een wijnkenner moet weten.

Bepaalde wijnen uit de Nieuwe Wereld kunnen ook worden beschouwd als een rode blend in Rhônestijl of als een superwijn in Toscaanse stijl. Nogmaals, je moet de druiven kennen die in de historische Europese regio’s worden gebruikt om te begrijpen wat er in de fles zit. Typisch, Rhône-stijl rode melanges uit Californië zijn een combinatie van Syrah, Grenache en Mourvèdre andere druiven die zijn toegestaan ​​in de Rhônevallei in Frankrijk.

Houd er rekening mee dat termen als ‘Reserve’, ‘Speciaal’ en ‘Selectie’ met Nieuwe Wereld etiketten geen wettelijke minimumvereisten hebben in termen van veroudering of wijngaardlocatie. Het zijn in feite marketingtermen die bedoeld zijn om een ​​botteling van hogere kwaliteit te impliceren, maar ze kunnen op elk etiket worden gezet en bieden geen garantie.

De enige term die in de VS echt een juridische betekenis heeft, is ‘Meritage’, de combinatie van ‘verdienste’ en ‘erfgoed’. Een aantal Californische wijnmakers hebben zich eind jaren tachtig verenigd om de Meritage Association (nu Meritage Alliance) te vormen en deze classificatie te creëren voor mengsels in Bordeaux-stijl geproduceerd door aangesloten wijnmakerijen, bedoeld als een kwaliteitsaanduiding. Deze wijnen moeten een blend zijn van twee of meer van de rode Bordeaux-variëteiten: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot en de zeldzamere St. Macaire, Gros Verdot en Carmenère. Ze kunnen niet meer dan 90% van een enkele variëteit bevatten. Voor witte Meritage moet de blend ten minste twee van de drie witte Bordeauxdruiven bevatten: Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle.

Er valt veel te leren van wijnetiketten, zolang u maar weet waar u moet zoeken. Houd deze trucs in gedachten en u gaat de goede kant op. Meer weten over let lezen van etiketten, lees dan de blog “Etiketten leren lezen

Elke maand deelt EuroCave Group waardevolle tips en trucs om je te helpen wijn te begrijpen. Bekijk de andere blogs.