Top 10 ’s werelds meest iconische wijnwinkels

Sommigen wijnwinkels hebben misschien al eeuwen dezelfde markt bediend, anderen hebben de wijncultuur van een regio beïnvloed en sommigen zijn misschien wel de eerste in hun soort. Welke niche ze ook vullen, dit zijn de winkels die elke wijnliefhebber minstens één keer in zijn leven moet bezoeken.

Acker Wines, New York City

Er zijn maar weinig plaatsen met zoveel wijnwinkels als New York City. Als oudste wijnhandel in Amerika, opgericht in 1820, groeide Acker van een kleine kruidenier in het financiële district tot een modieuze locatie op Fifth Avenue en uiteindelijk naar de huidige locatie aan de Upper West Side. Deze locatie is in 1904 geopend, en mocht Babe Ruth tot zijn clientèle rekenen. Nu is het een go-to-shop voor zeldzame wijnen en indrukwekkende wijnveilingen.

Berry Brothers & Rudd, Londen

Zo begon de oudste wijnwinkel van Groot-Brittannië niet. De weduwe Bourne, van wie verrassend weinig bekend is, opende in 1698 een koffiewinkel, The Sign of the Coffee Mill, aan de Londense St. James’s Street nummer 3. Pas in 1803 nam George Berry het familiebedrijf over en begon de focus te verleggen naar wijn. De familie bleef de naam Berry Bros. & Rudd behouden, die in 1903 zelfs een koninklijk onderscheiding kreeg van de Prins van Wales.

Nadat het de bomaanslagen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog had overleefd, maakte het bedrijf een nieuwe groei door. Deze keer werden er wijnkelders gebouwd die aan 8,5 miljoen flessen plaats kunnen bieden. Klanten kunnen nog steeds de hoofdwinkel bezoeken met zijn gerenoveerde kelders en vintage koffieweegschalen.

Caves Augé, Parijs

Parijs is de thuisbasis van vele opmerkelijke wijnwinkels, maar in het bijzonder benoemen we Caves Augé. Opgericht in 1850, liepen talloze klanten binnen, zoals de vroege 20e-eeuwse romanschrijver Marcel Proust, een voormalige vaste klant. Het is moeilijk voor te stellen dat er sinds die dag veel is veranderd, aangezien flessen van vloer tot plafond zijn gepropt. De afgelopen decennia is er aandacht besteed aan een groter aantal merken van kleine producenten, evenals biologische en natuurlijke wijnen.

La Contra, Mexico-stad

Mexicaanse wijn is misschien nieuw voor velen, maar de wijnindustrie van het land dateert uit de jaren 1520. Een loyale promotor is La Contra. Tegenwoordig hebben ze een kleine winkelketen door het hele land, maar bezoekers van Mexico-Stad moeten zeker de Roma-locatie bekijken. Als een van ‘s werelds enige volledig Mexicaanse wijnwinkels is het een bezoek waard.

Cave Rokin, Amsterdam 

Nederland is misschien niet het grootste wijnproducerende land, maar de hoofdstad herbergt een aantal geweldige wijnwinkels. Bekend als “de wijnkelder van Amsterdam”, opende Cave Rokin in de kelder van een 17e-eeuws gebouw in 1987. De selectie richt zich op Franse en Italiaanse wijnen, maar bezoekers kunnen ook flessen uit de regio’s van de Nieuwe Wereld vinden.

Prince Wine Store, Melbourne

Opgericht in 1997 door sommelier Philip Rich en de familie Van Haandel, is Prince Wine Store nu eigendom van Michael McNamara en Alex Wilcock. De twee wilden de winkel een van de beste plekken maken om wijn Down Under te kopen. Elke botteling wordt geproefd en goedgekeurd door hun team van zes experts voordat het te koop wordt aangeboden. De selectie van Prince bevat nu meer dan 3.400 labels, waarvan er een paar exclusief zijn geïmporteerd voor hun winkels. In 2013 werd de locatie in Melbourne uitgebreid met een in-store restaurant, Belotta.

Villa Viniteca, Barcelona

Terwijl het wijngedeelte van Villa Viniteca in 1993 ontstond, gaan de wortels terug naar de kaaswinkel aan de overkant van de straat, die sinds de opening in 1932 wijn verkoopt. Het waren Quim Vila en producent Francisco Martí, eigenaar van wijnmakerij Ca N’Estruc, die besloten om de winkel El Born uit te breiden naar een eigen locatie. Tegenwoordig kunnen bezoekers van de winkel in Barcelona genieten van 7500 wijnen in de collectie, waaronder enkele die zijn gemaakt in samenwerking met verschillende Spaanse wijnhuizen.

Trimani, Rome

De oudste wijnwinkel in Rome, Trimani, werd geopend in 1821, maar verhuisde naar de huidige locatie in 1876. Nog steeds eigendom van de familie Trimani, die ook wijn produceert op hun landgoed in Lazio, heeft het ongeveer 6000 labels van over de hele wereld. Het is ook uitzonderlijk omdat het de thuisbasis is van de eerste wijnbar van Italië, die in 1991 werd geopend.

Lavinia, Madrid

Lavinia, opgericht in 1999 door Theirry Servant en Pascal Cheyrot in de wijk Salamanca in Madrid, is ideaal voor meer dan alleen langs de schappen struinen. De ruimte is ontworpen om het perfecte licht, temperatuur en vochtigheid te hebben voor het bewaren van wijn. De winkel heeft meer dan 4.500 labels, bijna gelijk verdeeld over Spaanse en internationale labels. Servant en Cheyrot hebben Lavinia ook uitgebreid naar Barcelona en Parijs, waar de 16.100 vierkante meter grote winkel een van de grootste wijnwinkels ter wereld is.

Viniculture, Berlijn

Duitsland staat bekend om zijn pittige Rieslings, maar veel van de natuurlijke wijn liefhebbers van het land zouden deze kleine winkel in Berlijn moeten bedanken. De wijnwinkel is in 1984 geopend en in 2006 overgenomen door voormalig sommelier Holger Schwarz. Hij begon de focus van de winkel te verleggen van traditionele Europese wijn naar natuurlijke en biodynamische wijnen, misschien wel de eerste retailer in Duitsland die dit deed. Nu heeft de winkel meer dan 500 labels en organiseert het in november een jaarlijkse wijnbeurs.

Bron: Wine Enthusiast