Top 10 ’s werelds grootste wijncollecties

van een ondergrondse stad tot een legendarisch steakhouse

Enkele van ‘s werelds nieuwste en meest historische eigendommen hebben indrukwekkende wijnkelders die alleen door de wijnen zelf worden overtroffen, zoals 2000 Pétrus en 1845 Château Gruaud Larose. Hier zijn enkele van de meest baanbrekende wijncollecties ter wereld die een bezoek waard zijn.

  1. Milestii Mici: 2.000.000 flessen

Deze Moldavische producent, opgericht in 1969 en bekend door zijn epische wijncollectie, is in 2005 erkend door het Guinness Book of World Records als ‘s werelds grootste kelder qua aantal flessen. Een kelder van deze omvang heeft natuurlijk de nodige ruimte nodig. Bezoekers verkennen de wijncollectie van 50 kilometer met de auto, via straten die naar elke wijn zijn genoemd.

  1. Bern’s Steakhouse: 750.000 flessen

Bern’s Steakhouse werd geopend in 1956 en heeft een trouwe aanhang vanwege zijn geprezen wijncollectie. De focus in het restaurant van Tampa ligt op Frankrijk en Californië, en de kelder omvat zeldzaamheden zoals een Château Gruaud Larose uit 1845. Gasten kunnen meer dan 200 opties per glas bekijken om te combineren met de gewaardeerde gerechten van het restaurant, van carpaccio van Chateaubriand en gekonfijte eend tot Osetra-kaviaar en foie gras à la plancha.

  1. Hôtel de Paris Monte-Carlo: 350.000 flessen

Geïnspireerd door de grote kelders van Bordeaux, werd deze ruimte in 1874 gebouwd achter het beroemde Hôtel de Paris in Monte Carlo. Eenmaal voltooid, bereikte de gecombineerde oppervlakte van de kelder meer dan 4875 vierkante meter. Gasten kunnen proeven van de selectie in de restaurants van het hotel, met een Michelin-ster, of een privédiner in de kelders. Prins Rainier en prinses Grace van Monaco vierden daar hun 20-jarig jubileum.

  1. The Graycliff: 275.000 flessen

Dit luxe hotel in Nassau, Bahama’s, is gevestigd in een historisch 18e-eeuws herenhuis en herbergt het eerste vijfsterrenrestaurant van de Caraïben, een eer die alleen wordt versterkt door de enorme wijncollectie. Eigenaar Enrico Garzaroli beheert de selectie al tientallen jaren. Het bevat meer dan 5.000 wijnmakers uit 20 landen. Zeldzaamheden zijn onder meer een Château Lafite uit 1865 en een Rüdesheimer Apostelwein uit 1727.

  1. De “Kathedraal” van Marqués de Riscal: 135.000 flessen

Naast een luxe hotel, een spa en dineren met een Michelin-ster, is er nog een reden om de Marqués de Riscal wijnstad te bezoeken, namelijk een van de oudste en grootste wijnmakers in de Spaanse regio Rioja. De wijnmaker, opgericht in 1858, bestaat uit drie gebouwen, waaronder de oorspronkelijke Bodega 1860-kelder. Gasten kunnen de ‘Kathedraal’ bekijken, een privécollectie flessen van elk jaargangsjaar sinds de eerste oogst van 1862 van de wijnmakerij is slechts een greep uit de volledige inventaris.

  1. Restaurant Latour: 100.000 flessen

Dit restaurant in New Jersey, gelegen op het viersterren Crystal Springs Resort, heeft de afgelopen 15 jaar een reputatie opgebouwd vanwege zijn seizoensgebonden Nieuw-Amerikaanse keuken. De grootste trekpleister is echter de wijnkelder, een doolhof met negen kamers bestaande uit meer dan 5.100 labels die zich richten op Frankrijk, Italië en Californië. Gasten kunnen dagelijks de inventaris bekijken, of een privé-tour van de Bordeaux- of Grand Cru-kamers boeken.

  1. Brush Creek Ranch: 30.000 flessen

Deze 30.000 hectare grote veeboerderij in Wyoming debuteerde onlangs met The Farm, een eet- en drinkdimensie met een distilleerderij, brouwerij, restaurant en ultramoderne kelder. Gretchen Allen, de hoofdsommelier, hoopt de ondergrondse ruimte te laten groeien tot 100.000 flessen. Het is een ode aan Bordeaux-wijnen, zoals blijkt uit een van de meest uitgebreide collecties First Growth-wijnen van alle vijf de huizen, samen met een reeks begeerlijke bottelingen op groot formaat.

  1. Don Alfonso 1890: 25.000 flessen

Dit hotel bevindt zich misschien in een Italiaanse stad met slechts 3.000 inwoners, maar de wijncollectie is levensgroot. Er worden hier meer dan 1.500 labels aangeboden, met een bijzondere affiniteit voor de wijnen van Campanië, Piemonte en Toscane. Het is ook bekend dat het een van de grootste voorraad van Brunello di Montalcino heeft, perfect om te combineren met de specialiteit van het restaurant met een Michelin-ster: speenvarken met zoetzure tamarinde.

  1. Antoine’s: 17.000 flessen

Antoine Alciatore opende dit restaurant in New Orleans in 1840, waar hij de basis legde voor de Franse Creoolse keuken. Terwijl de originele wijncollectie van de locatie verloren ging tijdens de orkaan Katrina, heeft het team deze op verbluffende manieren weer opgebouwd. Het is gehuisvest in een wijnstraat van 50 meter met de nadruk op Franse vondsten.

  1. Del Frisco’s Double Eagle Steakhouse: 10.000 flessen

Het uitzicht op de baai van San Diego en de aroma’s van prime rib-eye worden nog beter naast de wijncollectie in dit steakhouse met twee verdiepingen. Faith Fulginiti, de wijndirecteur, leidt een programma met favorieten uit zeer uiteenlopende regio’s als Californië, Libanon en Brazilië. Er zijn ook enkele zeldzame vondsten, zoals Domaine de la Romanée-Conti, Penfolds Grange en Vega Sicilia.

Bron: WineEnthusiast