• Blog Beginnen met oogsten Marc Kroon Wijnen

“U mag beginnen met oogsten”

Wat ik u nu ga vertellen, was voor mij één van de raarste dingen die ik hoorde in jaren. Als wijnboer ben je heel het jaar bezig om de beste druiven te krijgen. En als je dan als wijnmaker denkt “dit is het moment”, dan begin je met het oogsten van de druiven. MAAR dat is blijkbaar niet overal!

Champagne

In de Champagne heb je het Comité Champagne. Deze organisatie houdt zich bezig met het promoten van de wijngaard en de wijn. Het ziet toe op de kwaliteitsverbetering en de organisatie van de sector, de communicatie, de ontwikkeling van de naamsbekendheid en het draagt zorg voor de bescherming van de benaming wereldwijd.

Oogstmoment

Maar wat ze ook beslissen is wanneer de wijnboeren mogen beginnen met oogsten. Dit betekent niet dat je dan ook moét beginnen, maar je mag niet eerder beginnen. Als leidraad geldt dat de oogst 100 dagen na de bloei van de bloem begint. Dit is natuurlijk door de klimaatverandering wel aan het verschuiven en natuurlijk is niet elk oogstjaar hetzelfde. Hierdoor kijken ze elk jaar door middel van een observatieteam wanneer het zover is.

En verder…

En daarnaast beslist het Comité er ook nog over hoeveel je per hectare mag oogsten. Dit om overproductie tegen te gaan. Dus zoals ze in de Champagne zeggen: “jullie mening is super leuk, als je hem maar niet met ons deelt”.

Blog Beginnen met oogsten Marc Kroon Wijnen

Deze blog is geschreven door onze huissommelier Marc Kroon.

WIE IS MARC

Mijn naam is Marc Kroon, ik heb een passie voor wijn. In april 2017 heb ik Marckroonwijn opgericht, ik werkte op dat moment als sommelier in een sterrenrestaurant. Naast mijn jarenlange ervaring als sommelier heb ik mijn wijnkennis verbreed door de studie Court of Master Sommelier. In april 2019 heb ik besloten me geheel te richten op mijn passie, wijn. Deze passie wil ik met u delen en door middel van persoonlijk wijnadvies wil ik, samen met u, de speurtocht naar de perfecte wijnen inzetten. Hoe moeilijk het soms ook is ik zal deze wijnen voor u proberen te bemachtigen. Marc Kroon Wijn

Meer lezen van Marc Kroon?