Alle wijnliefhebbers weten dat er veel verschillende soorten flessen bestaan. De ene stapelt makkelijk in de wijnkast, bij de andere is het geen crime om meerdere lagen op elkaar te stapelen. Let bij de aanschaf van een wijnkast dus altijd op de flexibiliteit van de plateaus.

Waar moet u op letten?

In bijna alle wijnkasten liggen de flessen in een dubbele rij diepte. Dus voor een rij en achter een rij, met de halzen in elkaar. U dient er dus zeker van te zijn dat u dezelfde flessen voor en achter legt dan wel weet wat er achter in de wijnkast ligt.

Enkele laag of stapelen

Afhankelijk van uw wijnvoorraad is het voor u beter om een plateau te kiezen waar u een enkele laag op legt, dan wel meerdere lagen stapelt. Wanneer u 12 verschillende flessen heeft is het antwoord simpel; kies een schuifplateau, zo kunt u 12 verschillende flessen kwijt en ziet u toch in 1 oogopslag welke fles waar ligt. Heeft u meer dan 36 flessen van 1 soort, dan is het antwoord ook weer simpel; kies een opslagplateau en stapel 3 lagen op elkaar, want dat neemt het minste ruimte in.

En wat met de aantallen daartussen?

Afhankelijk van enkele factoren is de keuze ook niet zo moeilijk. Heeft u graag overzicht in de wijnkast en wilt u niet hoeven te zoeken, kies dan een schuifplateau. Altijd handig. Wilt u de capaciteit van de wijnkast optimaal benutten, kies dan een opslagplateau. Per 12 flessen van een soort kunt u toch nog handig stapelen, als u het maar slim doet: soort 1 links (voor en achter), soort 2 in het midden en soort 3 rechts. Resultaat: een mooie stapel van 3 soorten wijn waar u bij alle drie bij kunt. Tip: zorg wel dat deze 3 soorten ongeveer even lang bewaard moeten worden.

Soorten plateaus

Schuifplateaus

De schuifplateaus van EuroCave lopen op rollagers. Ze zijn uitgebreid getest op duurzaamheid, anti- trillingen en veiligheid. Het schuifplateau bestaat uit een metalen frame waarop 13 “Hand van de Sommelier” liggen. Deze handjes zijn gemaakt van 2 soorten kunststof en dragen alle typen flessen perfect. De handjes zijn eruit te halen en te verschuiven, zodat alle modellen flessen er moeiteloos op passen. U kunt in de rand een kaartje plaatsen om aan te geven welke wijn waar ligt.

Opslagplateaus

De opslagplateaus van EuroCave zijn gemaakt van beukenhout en hebben de perfecte lay-out om alle flessen moeiteloos op te stapelen. Er is keuze uit een universeel plateau en een type Bordeaux opslagplateau, speciaal voor de slanke Bordeaux flessen. Voordeel? Een extra fles per laag aan capaciteit.

Bijzondere plateaus

Denk hierbij aan speciale schuifplateaus voor Magnums en Champagne flessen; een presentatie set voor op een “Hand van de Sommelier” schuifplateau voor een prachtige presentatie (deze is er ook in een vaste variant) en een proefplateau (alle flessen rechtop, maar wel uitschuifbaar).

Welke plateaus zeker niet?

U wilt zeker geen wijnkast met draadstalen plateaus. Hierop rollen uw wijnflessen alle kanten op en ze buigen door. U wilt ook geen wijnkast met plateaus van een goedkope houtsoort. Het hout kan ruiken, waardoor er een geur in de wijnkast blijft hangen die uw wijn beïnvloed. Ook wilt u geen schuifplateaus die niet op rollagers lopen. Vergelijk dat maar eens met de houten keukenlade van vroeger die schoof ook hortend en stotend naar buiten. Een als laatste: let bij de opslagplateaus op de vorm van de inkepingen. Hier moeten de flessen perfect en 100% stabiel op liggen, want er moet een flinke stapel gevormd kunnen worden en dan willen we geen risico lopen van rollende en vallende flessen, toch?

En dan nu de verschillende soorten flessen:

De typische Bordeaux fles is duidelijk te herkennen aan de strakke rechte strenge vorm met “echte” schouders. De fles is in deze vorm bekend vanaf zo rond de negentiende eeuw en is nu de standaardvorm voor zowel de rode als witte Bordeaux, maar ook van wijnen uit andere werelddelen. De witte Bordeaux wijnen worden in blanke en de rode Bordeaux wijnen in groene flessen gebotteld. De inhoud varieert van 0,7 tot 0,75 liter.
De Bourgogne fles herken je duidelijk aan zijn typische afhangende schouders. Echt een fles die de uitstraling heeft van iets gemoedelijks, iets vriendelijks en dat vind je ook in deze wijnen terug. Dikke, soepele, gladde lijnen met finesse. Wordt ook voor de Beaujolais gebruikt. De witte Bourgogne wordt in zowel blanke als groene glazen flessen gebotteld en de rode alleen in lichtgroene flessen.
De fles voor de Loire wijnen lijkt iets op de Bourgogne fles, maar is smaller waardoor hij meer weg heeft van de Elzasser flûte met zijn slank aflopende schouders.
De Elzasser fles is een mooie lange slanke fles die hierdoor iets frivools heeft, een fles met een pittige uitstraling. Net als de Moezel fles is de Elzasser fles van groen glas gemaakt.
De Rijn- en Moezel flessen zijn in vorm vrijwel gelijk aan de Elzasser fles: slank en fijn van vorm. Ook als er geen etiket is opgeplakt kan je je niet vergissen, want de Moezel fles is groen en de Rijn fles is van bruin glas gemaakt.
De Champagne fles is in vorm vrijwel gelijk aan de Bourgogne fles, maar is van dikker glas gemaakt om de druk van mogelijk 5 bar aan te kunnen. Deze flesvorm wordt ook voor andere mousserende wijnen gebruikt.
De fles van de Chateauneuf-du-Pape-wijnen heeft dezelfde vorm als de Bourgogne fles en is te herkennen aan de pauselijke tiara en de twee gekruiste sleutels van Petrus. Er zijn ook andere afbeeldingen mogelijk zoals een harnas met in het midden een familie wapen. Als de wijn op Domaine is gebotteld dan is de baard van de gekruiste sleutels naar beneden gericht.
Een typische fles voor Vin Jaune uit de Jura, Clavelin geheten. Deze fles heeft een wettelijk vastgestelde inhoud van 62 cl. Zoveel wijn blijft over van een liter jonge wijn na 6 jaar en drie maanden rijpen op vat. De beste Vin Jaune komt uit het dorpje Chateau Châlon.
De Lanquedoc fles is een korte dikke fles speciaal gemaakt voor de betere VDQS en AC wijnen uit deze streek.
De bocksbeutel is een grappige groene fles die in het Duitse wijngebied Franken voorkomt. Het is een onhandige platte fles, die niet in de gangbare wijnrekken stapelbaar is.
Vinho Verde: Het Vinho Verde gebied ligt in het uiterste noordwesten van Portugal en strekt zich uit tussen de rivieren Minho en Douro. Normaal gesproken is deze uit Portugal afkomstige witte wijn gemaakt van vroeg geplukte druiven en wordt jong gedronken: heldergeel-lichtgroen van kleur, fruitig en fris. Er bestaat ook een rode variant. (Deze afbeelding is van een fles gemaderiseerde Vinho Verde)

Bron wijnflessen: de Wijnhoek