De Vinexpo

Wijnbeurzen komen en gaan. Van klein tot megagroot. Het nut ervan is om wijnboeren, journalisten, (wijn)handelaren en andere mensen uit het vak te ontmoeten op een vast punt. Het is ook een mooie manier om wijnen uit bepaalde landen of van bepaalde druivenrassen beter te leren kennen. De ‘Vinexpo’ te Bordeaux was één van de grootste en meest prestigieuze beurzen op het gebied van wijn en gedistilleerd. Hij werd in 1981 opgericht op initiatief van de Kamer van Koophandel van Bordeaux-Gironde in samenwerking met Jean-Paul Jauffrey. Hij was een belangrijke wijnverkoper, promotor van bordeauxwijnen en 15 jaar lang voorzitter/president van de Vinexpo. De beurs groeide uit tot één van de belangrijkste beurzen op het gebied van wijn en gedistilleerd. Hij werd in de oneven jaren gehouden. Er kwam in 1987 ook een ‘Club des Marques’, waar vooraanstaande huizen als Mouton Rothschild en Moët & Chandon stonden. Ik heb daar zeer mooie producten mogen proeven en wijnen uit landen die je in Nederland niet makkelijk zult vinden zoals uit Brazilië, Engeland, Israël, Thailand, Turkije of Uruguay.

Ondanks mijn jonge leeftijd heb ik deze beurs vrijwel vanaf het begin mogen bezoeken. Ik mocht dan af en toe een slokje proeven. Je kon er toen nog wijnen direct kopen. Later mochten particulieren er niet meer komen. Je moest in het vak zitten om er toegelaten te worden. Eerst ging ik met mijn ouders mee, die beiden journalist waren en later mocht ik er als wijnimporteur/culinair journalist ook komen. In de persstand werden allerlei luxe dranken zoals champagne en croissants en goede espresso geserveerd. Je kon er ook gebruik maken van een computer. Ik heb er veel geleerd over wijn. Je telde mee als één van de aanwezige cartoonisten een karikatuur van je maakte. Dat overkwam mij in het restaurant van ‘Loire Valley Wines’ in 2007. Kennelijk was ik interessant genoeg.

Ik heb er ook beroemde wijnkenners, waaronder de Engelsman Michael Broadbent, oprichter van Christie’s wine-department en wijnschrijver, de Engelse wijnjournalist, wijnschrijver en tv-presentator Oz Clarke, Herwig van Hove, ingenieur, culinair journalist, wijnschrijver en tv-presentator uit België, de Franse sommelier en wijnschrijver Philippe Faure-Brac, meilleur Sommelier du Monde in 1992, en de bekende vrouwelijke Franse sommelier Annie-Françoise Crouzet. Daarnaast mocht ik er Michael Broadbent en Claude Taittinger, directeur van het gelijknamige champagnehuis en president van de Vinexpo interviewen.

Het was iedere keer een gedoe om via het boekingsbureau, dat voor de beurs werkte, een hotelkamer te krijgen. Soms moesten standhouders/bezoekers wel ruim anderhalf uur rijden om naar het beurzencomplet aan Bordeaux lac te geraken. Als je aan de verkeerde kant van de Pont d’Aquitaine zat, dan zat je midden in het verkeer dat van en naar Bordeaux ging. Mede daarom denk ik dat er ook mensen arriveerde per helikopter.

Naast de kleine en grote stands vol pracht en praal in het beursgebouw, de restaurants aan het meer en de ruimten waar speciale proeverijen werden gehouden, hoopte iedereen een prestigieuze uitnodiging van een bekend bordeauxwijnhuis of ander bedrijf te krijgen. Er waren namelijk op de chateaus in de streek feesten en in de stad Bordeaux ook. Naarmate je bekender werd of het al was kreeg je ook fraaiere uitnodigingen. Zo mocht ik in Bordeaux op een feest, ergens in deze eeuw (ben helaas het jaar vergeten) een wijn uit 1949 proeven. Dan voel je je wel vereerd.

Daarnaast ben ik samen met mijn ouders o.a. uitgenodigd bij Château Bouscaut (Pessac-Leognan, eigenaresse Sophie Lurton), Château Bonnet (Entre-deux-Mers, van voormalig eigenaar André Lurton) voor de viering van het honderdjarige bestaan van het wijnhuis, Château Gazin (Pomerol), Château Pontet-Canet (Pauillac), Château Canon La Gaffelière (St. Emillion, Comte (Graaf) de Neipperg), het prestigieuze Château Angélus eveneens uit St. Emillion.

André Lurton en zijn broer Lucien zijn twee wijnboeren en wijnmakers met een extreem goede handelsgeest. Samen met hun familie bezitten ze tegenwoordig ongeveer 3000 hectare in de regio Bordeaux. André Lurton was de bekendste van de twee en hij was tevens jarenlang de burgemeester van Grezillac. Het dorp waar hij in 1924 is geboren en in 2019 is gestorven. Op het feest op Château Bonnet, het kasteel dat dateert uit de 17e eeuw, waren zo’n 700 mensen uitgenodigd. Je kon er onbeperkt oesters uit de streek eten, zijn wijnen proeven en andere borrelhapjes nuttigen. Daarna was er een diner in de feesttent. Aan het begin was er een optocht van voertuigen die tijdens de honderd in de wijngaarden waren gebruikt.

In 2019 kwam er een einde aan de Vinexpo. Logistiek was het niet meer te doen en men vond dat de beurs te laat in het seizoen (juni) werd gehouden. Je moest soms ook van hot naar her rennen en behoorlijke afstanden rijden om bij een chateau te komen. In 2020 ontstond zo de beurs WineParis (een samenvoeging van onder andere de beurs Vinisud uit Montpellier en de Vinexpo uit Bordeaux). Men vindt Parijs een stuk centraler liggen en deze vindt nu ieder jaar in februari plaats.

In Nederland geeft de organisatie Promosalons informatie en advies over internationale Franse vakbeurzen aan het bedrijfsleven. De directeur is Coen Rosdorff. Promosalons is een Franse organisatie.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)