Visbereiding in het algemeen
15 minuten voorbereiden + 18-25 minuten oventijd
Nu niet een keer een specifiek gerecht, maar een idee hoe je verschillende soorten vis op een heerlijke manier kunt klaarmaken in de oven. Neem per persoon de volgende hoeveelheden vis:
- 150 gram gefileerde vis
- 200 gram vismoten
- 250 gram hele vis
Voor deze bereidingswijze gaan we uit van een hele vis (schoongemaakt). Te denken valt aan: zeebrasem, zeebaars, poon, snoekbaars, forel, mul en zalm.
Ingrediënten
- ½ dl olijfolie
- 1 teen knoflook
- ¼ venkel, in dunne ringen gesneden
- Grof zeezout
- Peper
- Paar takjes tijm
- ¼ citroen, in dunne plakjes gesneden
- En bijvoorbeeld een zeebrasem, van 500 gram
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Haal de staart van de vis eraf (bijvoorbeeld met een schaar), aangezien deze verbrand in de oven.
- Maak om de 2 á 3 cm een diagonale ondiepe snee in de vis, aan beide kanten.
- Leg de zeebrasem in een ovenschaal en besprenkel met driekwart van de olijfolie.
- Voeg naar smaak peper en zout toe (vergeet de inkepingen niet).
- Doe wat tijm, de citroen en de venkelringen in de holte van de vis.
- Leg de overige tijm en de knoflook in de ovenschaal en schenk de rest van de olijfolie erbij.
- Zet de ovenschaal 18-25 minuten in de oven. De vis is klaar als deze een kerntemperatuur van 60° C heeft.
- Haal de vis uit de oven en serveer hem met wat extra olijfolie en grof zeezout.
Smakelijk eten!
Wijnkeuze
- Zeebrasem (met name gebakken in een zoutkorst) gaat goed samen met een volle witte of rosé wijn zoals bijvoorbeeld Rioja, Costières, Côte de Lubéron of Minervois.
- Zeebaars gaat heel goed samen met de meeste fijne/delicate witte wijnen, bijvoorbeeld een droge Riesling, een Chablis of een witte Chateauneuf-du-Pape.
- Poon is een kameleon die zich zowel aan goede rode (vooral Pinot Noir) als witte wijn aanpast.
- Snoekbaars verdient een mooie wijn zoals bijvoorbeeld topkwaliteit witte Bourgogne, Elzas Riesling Grand Crû of een edele Moesel.
- Forel smaakt het beste bij een delicate witte wijn zoals bijvoorbeeld Elzasser Pinot Blanc.
- Zal doet het goed met een mooie witte Bourgogne wijn: Puligny-of Chassagne-Montrachet, Meursault, Corton-Charlemagne, Chablis Grand Crû. Chardonnay uit Californië. Jonge Pinot Noir kan ook een goede begeleider zijn – en Merlot of een lichte rode Bordeaux een aardige.
Bron: Winelife en sixwijnen.be