De twee belangrijkste condities voor het rijpingsproces van wijn zijn een constante temperatuur en relatieve hoge luchtvochtigheid. Wij leggen u uit waarom u geen airco in uw wijnkelder moet hangen.

Wijn heeft een constante temperatuur nodig

Wat is de beste bewaartemperatuur voor wijn? De wijnindustrie adviseert een temperatuur tussen de 10 en 14° Celsius. Het maakt niet uit of je de wijn bij 10, 12 of 14° Celsius bewaart, als de temperatuur maar constant is. Temperatuurschommelingen zijn zeer schadelijk voor de wijnen.

Dus… een airco in de wijnkelder?
Nee, een airco houdt de temperatuur niet constant en is niet gemaakt om deze lage temperaturen te bereiken.

Wijn heeft een hoge relatieve vochtigheid nodig

Om de wijnen perfect te bewaren moeten ze opgeslagen liggen in een ruimte met een  luchtvochtigheid tussen de 60 en 75%, maar minimaal boven de 50%. Als de lucht te vochtig is, kan dit leiden tot schimmel op de etiketten. Als de lucht te droog is, trekt het vocht uit de kurk van de flessen, waardoor deze krimpt. Wanneer dit gebeurd zal er lucht in de flessen komen en hierdoor oxideert de wijn, waarbij de wijn langzaam in azijn veranderd, geen prettig vooruitzicht.

Dus… een airco in de wijnkelder?
Nee, een airco ontvochtigt de lucht en zal dus een hele lage relatieve luchtvochtigheid veroorzaken.

Wat dan wel kiezen?

Een INOA wijnkelder koeling regelt zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid met behulp van een gepatenteerd Neofresh koelsysteem. Deze klimaatregelaar is speciaal  ontworpen om aan alle eisen van een wijnkelder te voldoen. De EuroCave INOA wijnkelderkoelingen zijn gebruikt in duizenden wijnkelders wereldwijd en worden aanbevolen door toonaangevende architecten, ontwerpers, bouwers en koeltechnische bedrijven voor projecten waarbij een goed wijnkelder klimaat vereist is.

Meer weten over de INOA wijnkelderkoeling?
Kijk dan hier!