Wat is flesziekte (en hoe herstelt het)?

Flesziekte beschrijft een recent gebottelde of vervoerde wijn die tijdelijk slecht smaakt, alsof de aroma’s en smaken gesloten zijn. Het komt vaak voor in wijnen die gedurende een langere periode onderweg zijn, zoals wanneer het van de tank of het vat door de bottellijn gaat of wanneer het over een aanzienlijke afstand wordt vervoerd.

Als u met een paar wijnen in uw kofferbak naar huis rijdt vanuit uw plaatselijke winkel, veroorzaakt u geen flesziekte. Maar als een wijn gedurende een aantal dagen enige afstand heeft afgelegd van de wijnmaker, naar de winkel en vervolgens naar uw huis, kan deze ‘gesloten’ worden.

Vooral wijnen die per container naar het buitenland zijn vervoerd, zijn vatbaar. Als wijnen een lange reis af hebben gelegd, laat ze dan minstens een week rusten voordat u ze opent. Helaas weigeren sommige wijnen gewoon te openen.

Hoe ontdekt u flesziekte?

Ze zullen niet veel of geen aroma’s bevatten. Afhankelijk van de variëteit of blend, zou u standaard geuren kunnen verwachten in een jonge witte wijn, zoals fruit, vooral citrus en bloemen. Aroma’s in rode wijnen zijn onder meer zwart fruit, toast en koffie.

Als u niets ruikt en heel weinig proeft, kan het flesziekte zijn. De wijn lijkt over de top, of dun en de afdronk is matig. Er mag natuurlijk geen voor de hand liggend gebrek zijn, zoals kurk. Flesziekte heeft geen wetenschappelijke definitie en wordt ook niet veroorzaakt door bacteriën of gist.

Dus, wat is de oplossing?

Vooral meer tijd. Sommige wijnmakers doen een briefje bij hun zendingen om een ​​week of twee te wachten alvorens de fles te openen. Het is de moeite waard om te vragen wanneer een jonge wijn is gebotteld. Als het in de afgelopen paar maanden is gebotteld en vervolgens is verzonden, kan het enkele weken of zelfs maanden duren voordat het weer tot rust is gekomen.

Soms gaat een wijn sneller open met beluchting of decanteren. Meestal maakt dat een reductieve wijn (wijn die zonder zuurstof is gerijpt) of een fles met een beetje te veel zwaveldioxide los en kan het helpen om uit de ‘shock’ te komen.

De beste manier om flesziekte volledig te vermijden: ga altijd zorgvuldig om met uw wijnen en vermijd te veel beweging of trillingen.

Bron: WineEntusiast