• Alles wat je moet weten over champagne weetjes

Wat je moet weten over champagne

Een aantal weetjes over champagne, de drank bij uitstek tijdens de feestdagen.

Gewoon leuke weetjes

Hoeveel bubbels?

Een standaardfles bevat maar liefst 49 miljoen bubbeltjes.

Hoe ver kan een kurk?

Een champagnekurk vloog ooit 54 meter ver. De champagne kurk werd ‘gelanceerd’ in de ‘Woodbury Vineyards’ in New York. Een champagnekurk kan trouwens een snelheid van zo’n 64 kilometer per uur bereiken.

Champagne in bad

Marilyn Monroe nam ooit een bad in 350 flessen champagne zo’n 262,5 liter. We kunnen dus wel zeggen dat ze een echt bubbelbad nam.

Meer drinken

De consumptie van champagne is in Frankrijk per hoofd van de bevolking bijna 20 keer hoger dan in Nederland.

Iets serieuzere weetjes

De juiste serveertemperatuur

De beste serveertemperatuur voor champagne ligt tussen de 8 en 10° C. Lichte champagnes worden over het algemeen iets koeler geserveerd en complexe champagnes iets minder koel. Als je de champagne te koud serveert, proef je de echte smaak niet goed.

Het openen van de fles

Wanneer je een fles champagne open maakt, mag de kurk niet knallen. Ook moet je bij het openen niet de kurk, maar de fles draaien.

Een fantastisch aperitief

Champagne is een fantastisch aperitief. Door de vele zuren zal de honger opgewekt worden.

Een goede maaltijd begeleider

Champagne is een volwaardige, complexe en veelzijdige wijn en past dus ook prima bij de maaltijd. Net als bij bruisend water, zullen de bubbels de smaak van het gerecht nog beter tot zijn recht laten komen.

Harmonie of contrast?

Er bestaat zoiets als een basisprincipe: noch het gerecht, noch de drank mag elkaar overschaduwen. Dat geldt dus ook voor champagne. Ze moeten elkaar versterken. Maar voor iedere regel bestaat een uitzondering; je mag ook gaan voor contrast!