Hallo daar!

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

De typische Bordeauxfles is duidelijk te herkennen aan de strakke rechte strenge vorm met “echte” schouders. De fles is in deze vorm bekend vanaf zo rond de negentiende eeuw en is nu de standaardvorm voor zowel de rode als witte Bordeaux, maar ook van wijnen uit andere werelddelen. De witte Bordeaux wijnen worden in blanke en de rode Bordeaux wijnen in groene flessen gebotteld. De inhoud varieert van 0,7 tot 0,75 liter.

De Bourgognefles herken je duidelijk aan zijn typische afhangende schouders. Echt een fles die de uitstraling heeft van iets gemoedelijks, iets vriendelijks en dat vind je ook in deze wijnen terug. Dikke, soepele, gladde lijnen met finesse. Wordt ook voor de Beaujolais gebruikt. De witte Bourgogne wordt in zowel blanke als groene glazen flessen gebotteld en de rode alleen in lichtgroene flessen.

De fles voor de Loire wijnen lijkt iets op de Bourgognefles, maar is smaller waardoor hij meer weg heeft van de Elzasser flûte met zijn slank aflopende schouders.

De Elzasserfles is een mooie lange slanke fles die hierdoor iets frivools heeft, een fles met een pittige uitstraling. Net als de Moezel fles is de Elzasser fles van groen glas gemaakt.

De Rijn- en Moezelflessen zijn in vorm vrijwel gelijk aan de Elzasserfles: slank en fijn van vorm. Ook als er geen etiket is opgeplakt kan je je niet vergissen, want de Moezelfles is groen en de Rijnfles is van bruin glas gemaakt.

De Champagnefles is in vorm vrijwel gelijk aan de Bourgognefles, maar is van dikker glas gemaakt om de druk van mogelijk 5 bar aan te kunnen. Deze flesvorm wordt ook voor andere mousserende wijnen gebruikt.

De fles van de Chateauneuf-du-Pape-wijnen heeft dezelfde vorm als de Bourgognefles en is te herkennen aan de pauselijke tiara en de twee gekruiste sleutels van Petrus. Er zijn ook andere afbeeldingen mogelijk zoals een harnas met in het midden een familie wapen. Als de wijn op Domaine is gebotteld dan is de baard van de gekruiste sleutels naar beneden gericht.

Een typische fles voor Vin Jaune uit de Jura, Clavelin geheten. Deze fles heeft een wettelijk vastgestelde inhoud van 62 cl. Zoveel wijn blijft over van een liter jonge wijn na 6 jaar en drie maanden rijpen op vat. De beste Vin Jaune komt uit het dorpje Chateau Châlon.

De Lanquedocfles is een korte dikke fles speciaal gemaakt voor de betere VDQS en AC wijnen uit deze streek.

De bocksbeutel is een grappige groene fles die in het Duitse wijngebied Franken voorkomt. Het is een onhandige platte fles, die niet in de gangbare wijnrekken stapelbaar is.

Vinho Verde: Het Vinho Verde gebied ligt in het uiterste noordwesten van Portugal en strekt zich uit tussen de rivieren Minho en Douro. Normaal gesproken is deze uit Portugal afkomstige witte wijn gemaakt van vroeg geplukte druiven en wordt jong gedronken: heldergeel-lichtgroen van kleur, fruitig en fris. Er bestaat ook een rode variant.

Bron wijnflessen: de Wijnhoek