• Soorten champagne welke

Welke soorten champagnes zijn er?

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoise gekend) mag de naam ‘champagne’ dragen.

Van brut tot doux

De benaming van de champagne is afhankelijk van de hoeveelheid suiker per liter.

  • Brut, een zeer droge champagne met een dosage van minder dan 15 gram per liter
  • Extra Sec, met een dosage van minder dan 20 en meer dan 12 gram per liter
  • Sec, met een dosage van minder dan 35 en meer dan 17 gram per liter
  • Demi-Sec, met een dosage van minder dan 50 en meer dan 35 gram per liter
  • Doux, een zoete champagne met een dosage van meer dan 50 gram per liter

“Brut nature”, “pas dosé” of “dosage zéro” bevat minder dan 3 gram suiker per liter

Samenstelling van champagne

Voor champagne worden maar drie verschillende soorten druiven gebruikt, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier of een combinatie ervan.

  • Blanc de Blancs wordt van 100% Chardonnay druiven gemaakt. Ze zijn licht van kleur en smaak en hebben een hoge zuurgraad. In de smaak vind je tonen van citrus en appel.
  • Blanc des Noirs wordt gemaakt van de blauwe druiven van Pinot Noir, Pinot Meunier of beide. Deze champagnes zijn rijk en vol van smaak met veel donker fruit.
  • Rosé champagne; voor rosé champagne wordt 8 tot 20% rode wijn aan de champagne toegevoegd, zodat deze een roze kleur en fruitige smaak krijgt.

Wel of geen jaartal op de fles

De champagnes zonder jaargang hebben een constant karakter van smaak en kwaliteit. Deze champagnes rijpen ongeveer 15 maanden in de kelders, waardoor het de eenvoudigste en meest voorkomende champagnesoort is.

Champagne millésime zijn champagnes met een jaartal. Deze champagnes zijn vaak brut en verschillen per jaar qua karakter. Deze champagnes worden vaak minimaal drie jaar bewaard in de kelders. Over het algemeen zijn deze champagnes daarom ook duurder.

Cava en Prosecco

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje).

Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt.

Cava en Prosecco zijn dus geen champagne!