De decembermaand is de uitgelezen maand voor het eten van wild. Maar welke wijn drink je daar nu het beste bij? Wij gingen voor u op zoek.

3 tips voor wijn bij wild

Tip 1: bepaal het smaakgehalte van het gerecht

Krachtige wijnen bij krachtige wildgerechten en lichte, elegante wijnen bij de wat meer verfijnde gerechten.

Tip 2: houd rekening met de bereidingswijze

Een gerecht met een strak mondgevoel vraagt om een “strakke wijn” (denk aan citroen en kies dan een wijn met veel tannines) en bij een gerecht met een filmend mondgevoel (denk aan soep en kies dan een wijn met weinig tannines) past vanzelfsprekend een ‘filmende wijn’.

Tip 3: houd rekening met garnituren bij het wildgerecht

Een frisse groentegarnituur vraagt om een lichtere en frissere wijn dan een bijgerecht of saus met een rijpere smaak. Kies dan een vollere en rijpere wijn.

In grote lijnen

Stevig rood wild: hert, wild zwijn, rendier, wildragout

Bij wild en wijn denken we al snel aan hert en wild zwijn. In het algemeen geldt dat stevig rood wild het beste combineert met stevige, traditionele en rijp rode wijn met een lage zuurgraad en weinig tannines. Kies in dit geval voor klassiek Franse rode wijnen. Een mooie merlot uit de Pomerol, een oudere bordeaux, een boerse pinot noir uit de Bourgogne, noordelijke Rhône (syrah), Chateauneuf du Pape of Hermitage. De liefhebbers kunnen ook prima gaan voor hun vertrouwde malbec, barolo of amarone.

Lichter rood wild: konijn, haas, ree en wildpaté

Bij lichtere wild gerechten is het van belang dat de wijn het wild niet overvleugeld. Ga bij iets lichtere rood wild voor een lichte tot medium body rode wijn. Denk aan een stevig en rijpe bourgogne, Duitse spätburgunder, valpolicella classico of sappige sangiovese. Maar je kan ook kiezen voor een volle witte uit de Elzas of Duitsland of een mooie witte rhône, zoals crozes hermitage wit.

Rood wild met een fruitige saus of compote

Kies je niet voor kruidige wild gerechten dan heeft dat consequenties voor de keuze van de wijn. Als je het rood wild serveert met een fruitige saus of compote ga je voor een jonge fruit gedreven rode wijn. Denk aan een Chileense carménère, een Australische shiraz of Argentijnse malbec.

Gevogelte

En hoe zit het met gevogelte? Goed bereid gevogelte zoals eend, patrijs, fazant en houtduif is sappig en aards van smaak. Kies je er voor om je eend eenvoudig te roosteren en te serveren met een lichte kruidige jus, dan vraagt dit om een subtiele wijn die de typische aardse smaak naar boven haalt. Denk hierbij aan een mooie lichte pinot noir uit de Bourgogne. Als je het gevogelte serveert met een rijke, volle, fruitige saus of compote dan kan je ook kiezen voor een volle witte wijn uit de Elzas of volle chardonnay.

Bron: Brander Wines en Abels Wijnen