Steeds meer wijnliefhebbers bewaren grotere hoeveelheden wijn in huis. Naast een goede bewaartemperatuur en de juiste luchtvochtigheid moet wijn ook vrij van geuren bewaard worden. Lees waarom.

Wijn ademt door de kurk
Zoals iedereen wel weet is de kurk die de wijnfles afsluit, evenals de capsule, niet 100% luchtdicht. Dit wordt bewust zo gedaan, want wijn moet “ademen”. Om wijn te laten rijpen, moet er zuurstof bij de wijn komen, echter wel in zeer kleine hoeveelheden. Deze zuurstof reageert met de inhoud van de fles wijn en daardoor kan de wijn een rijpingsproces door maken.

Schone lucht
Als je weet dat wijn door de kurk ademt, is het meteen logisch dat de lucht waarin de wijnfles ligt opgeslagen vrij van schadelijke geuren moet zijn. Immers de lucht komt in de wijnfles en kan de smaak van de wijn beïnvloeden.

Welke geuren zijn slecht voor de wijn?
We kunnen ze niet allemaal opnoemen, maar hier komen er een aantal: aardappelen, uien, prei, sterk ruikende andere groente en kruiden, verf (verf uw wijnkelder zonder dat de wijn erin staat en zet het er pas in als de geur eruit is), benzine en oliedampen (denk aan een garage, waar de auto in geparkeerd wordt), etc.

Hoe kun je schadelijke geuren vermijden?
Als je in het bezit bent van een natuurlijke wijnkelder, kun je zorgen dat er in dezelfde ruimte naast wijn alleen hermetisch afgesloten levensmiddelen worden bewaard en levensmiddelen die geen geur afgeven.

Bij het bewaren van wijn in een wijnkast, dient de wijnkast voorzien te zijn van een natuurlijke luchtcirculatie en dient er in het gat waar de lucht naar binnen komt, een koolstoffilter te zitten.  Aangezien zo’n filter is voorzien van actieve koolstof, dient het filter 1 maal per jaar vervangen te worden, om er zeker van te zijn dat hij een goede werking houdt.

Een wijnkast zonder schadelijke geuren
De EuroCave wijnkasten zijn voorzien van een natuurlijke luchtcirculatie en een actief koolstoffilter. U kunt uw wijnkast dus overal neerzetten. Het koolstoffilter zorgt voor het zuiveren van de schadelijke geuren, alvorens de lucht de wijnkast in gaat. Meer weten over de wijnkasten?

Wijnkasten

Dit artikel is onderdeel van een serie over de criteria voor het bewaren van wijn. Bekijk ook de andere criteria.