Hallo daar!

Mijn naam is Ruben Valenteyn en ik heb van mijn hobby en passie voor wijn deels mijn werk gemaakt. Sinds 2005 besteed ik mijn vrije tijd fanatiek aan mijn hobby “Wijn”. Daarvoor was ik vooral liefhebber, zonder diepgang en enige vorm van kennis. Gewoon genieten met familie en vrienden.

In 2007 ben ik voor de opleidingen SWEN 1 en 2 geslaagd en heb mijn wijnbrevet gehaald. In de jaren die volgden heb ik diverse cursussen en seminars, onder andere bij het Wijninstituut, gevolgd om mijn wijnkennis te vergroten. Daarnaast heb ik tijdens vakanties en georganiseerde wijnreizen veel wijnhuizen in diverse landen bezocht. In eigen land bezoek ik vooral wijnproeverijen, die onder andere worden georganiseerd door het vakblad Perswijn.

Met meer kennis over wijn ga je wijnen gerichter en met andere gedachten kopen en wil je ook wel eens wat proberen te bewaren. In 2008 kocht ik daarom mijn eerste wijnkoelkast van EuroCave waarin ik 112 flessen kon bewaren. Als snel bleek dat te klein en schafte ik de INOA 25 aan die een zelfgebouwde wijnkast van 2 bij 2 meter op temperatuur en juiste vochtpercentage houdt. In de, eveneens bij EuroCave aangeschafte, houten wijnrekken kan ik nu ca 520 flessen opslaan.

Deze liefde voor wijn monde in 2011 uit in het oprichten van de Zaanse Wijnkring samen met nog 4 andere wijnliefhebbers. Met veel trots kijken wij terug op een leuke tijd en wat wij met de Zaanse Wijnkring allemaal in die 7 jaar hebben gepresteerd. Maar liefst 14 verschillende thema wijnproeverijen met 40-100 bezoekers op allerlei locaties. Zoals de Zaanse Schans, de Zuider Vermaning in Westzaan, het Tsaar Peterhuisje noem maar op.

Nadat de Zaanse Wijnkring begin 2018 stopte, miste ik in de loop van 2018 het organiseren en geven van  wijnproeverijen. Het onder de aandacht brengen van wijn en spijs aan wijnliefhebbers en Bourgondiërs is in die jaren voor mij een soort passie geworden.

Met de ervaringen, kennis en kunde die ik heb opgedaan in die 7 mooie jaren Zaanse Wijnkring ben ik op 1 september 2018 voor mij zelf begonnen. Onder de naam “VaKo Vino” heb ik een ambitie en doelstelling om u de beleving en de passie van wijn & spijs te geven die ik zelf ervaar met wijn en spijs. Vako Vino laat u wijnen proeven van over de gehele wereld. Bij een Wijn & Spijsproverij gaat u tevens genieten van de door ons zelf gemaakte recepten en gerechten.

Zie voor meer informatie www.vakovino.nl

Mijn volgende Blog gaat over mijn favoriete wijn(streek) Franciacorta.

Salute e carpe diem

Meer lezen van Ruben Valenteyn?