Wijnblunders, deel 2

Naast brood en kaas vormt wijn de heilige drie-eenheid van de Franse keuken. Hier leest u alles wat u moet weten om gênante faux-pas te voorkomen tijdens het drinken van wijn in Frankrijk.

De Fransen houden van hun aloude culinaire gebruiken en wijn is daarop geen uitzondering. De regels rond wijn in Frankrijk kunnen bijzonder lastig zijn voor buitenlanders.

Natuurlijk kunt u sommige van deze regels naast u neerleggen als u dineert met goede vrienden en familie, maar ze zijn nog steeds goed om te weten wanneer u zich in beleefd gezelschap bevindt en indruk wilt maken met uw onberispelijke wijnetiquette.

Dus hier zijn de faux-pas die u moet vermijden als u op zoek bent naar de juiste kennis op het gebied van het Franse wijndrinken.

Blunder 5: rode wijn drinken zonder een maaltijd

De Fransen maken wel eens een grapje: “Hoe onderscheid je een buitenlander in een café? Het is degene die alleen wijn drinkt.” Dit geldt vooral voor rode wijn, want voor de Fransen hoort vin rouge bij het eten, zo simpel is dat. Het is uiterst zeldzaam om een ​​Fransman te zien genieten van een glas rode wijn als aperitief. In plaats daarvan gaan de Fransen voor een kir (een populaire cocktail gemaakt met witte wijn en een zoete, rode zwarte bessenlikeur genaamd crème de cassis), een glas champagne, rosé of soms witte wijn.

Blunder 6: koop niet de goedkoopste wijn

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken, zeggen de Fransen, en daar moeten we het mee eens zijn. Dat prijskaartje van € 2,50 op de wijn van de supermarkt is misschien verleidelijk, maar hoest nog een paar euro extra en u krijgt een veel betere wijn.

Blunder 7: wijn meenemen naar een Frans etentje?

Er zijn enkele Franse culturele goeroes die stellen dat je absoluut niet met een fles wijn naar een Frans etentje gaat, omdat het inhoudt dat de Franse gastheer niets van wijn af weet, terwijl natuurlijk alle Fransen hun wijn kennen.

We zouden zeggen dat dit over het algemeen een beetje overdreven is, maar het is misschien het beste om van tevoren te vragen wat er gekookt wordt zodat je een passende wijn kunt meebrengen.

En wees gewaarschuwd: talloze keren zullen gegeven flessen wijn in de kast verdwijnen en nooit meer worden geopend. Of ze werden niet goed genoeg geacht of je gastheren hadden genoeg gedronken. Of je hebt ze beledigd door …

Blunder 8: Californische wijn meenemen naar een Frans etentje

Je Franse vrienden zullen je de deur uit lachen als je ze een Amerikaanse wijn cadeau doet. In feite is het het beste om iets anders dan Franse wijn te vermijden. Hoewel natuurlijk over de hele wereld goede wijn wordt gemaakt, zijn de Fransen fervente voorstanders van hun eigen variëteiten.

Blunder 9: rode wijn in de koelkast leggen

Hoe zinderend warm een zomeravond ook mag zijn, weersta de drang om een ​​rode wijn in de koelkast te leggen voordat je hem drinkt als je niet wilt dat Franse oogbollen uit ergernis uit hun kas rollen. Je typische volle rode wijn, zoals die uit Bordeaux of de Rhônevallei, moet worden geserveerd op kamertemperatuur of net iets koeler en daarmee wordt bedoeld 17 à 18°C. Sommige jonge, lichtrode wijnen, zoals Beaujolais uit het noorden van Lyon of Touraine uit de Loire-vallei, kunnen echter koel worden geserveerd (13 à 14° C), hoewel ze nog niet zo koud zijn als een witte wijn.

Tip: koop een serveerkast van EuroCave en uw wijnen liggen altijd op de juiste serveertemperatuur.

Bron: languedocliving.com

Bekijk meer wijnblunders: