Wijnblunders, deel 3

We vervolgen nog even onze wijnblunders die u moet vermijden als u op zoek bent naar de juiste kennis op het gebied van het Franse wijndrinken.

Blunder 10: Serveer geen wijn met ‘kurk’

Als u Franse dinergasten heeft, zorg er dan voor dat u hen geen wijn met ‘kurk’ schenkt. Elke respectabele Fransman zal vanaf de eerste geur kunnen ruiken of een wijn ‘kurk’ heeft – dat wil zeggen besmet met kurk. Daarom moet de gastheer altijd eerst de wijn proeven om er zeker van te zijn dat hij goed is voordat hij gasten bedient. Wijn met ‘kurk’ smaakt dof en plat of te scherp en verspreidt de geur van schimmel of natte hond.

Blunder 11: De capsule verminken

Als u een fles wijn voor uw Franse gasten opent, staat u voor gek als u de hele capsule van de bovenkant van de fles trekt. Dat kleine mesje op de kurketrekker is niet bedoeld om je steak te snijden – gebruik het om alleen dat deel van de capsule te verwijderen dat de kurk top bedekt. Zorg ervoor dat u recht onder de bolling van de fles snijdt, zodat de wijn niet over de capsule gaat. En hoewel u misschien van die bevredigende pop houdt, probeer zo min mogelijk geluid te maken bij het openen van de fles. Traditie zegt ook dat als u een vrouw bent, u nooit een fles wijn mag openen. (Luister niet naar dit advies, het is onzin.)

Blunder 12: Vergeten om te laten ademen

Als u probeert om alle regels van Franse wijn te onthouden kan dat tot een paniekerige hyperventilatie leiden, maar vergeet niet om te ademen en het komt goed. Oh, en laat de wijn ook ademen. De kurk eraf halen en uw gasten meteen een glas inschenken wordt afgekeurd.

Blootstelling aan zuurstof laat de wijn zacht worden en laat de smaken tot bloei komen (s’épanouir in het Frans – handig om te weten en uw wijnkennis verder te laten zien).

Blunder 13: je eigen wijn schenken

Als u wordt uitgenodigd om bij iemand thuis in Frankrijk te komen eten, mag u geen eigen wijn schenken. Laat in plaats daarvan uw gastheer u dienen. Volgens de overlevering geldt dit vooral voor vrouwen, die moeten wachten op een man die hen te hulp schiet om hen te redden van de dorst, hoe ouderwets en verouderd dat ook lijkt. (Zullen we dit advies ook maar naast ons leerleggen?)

Blunder 14: laat de wijn niet over het etiket lopen

Franse wijnmakers zijn enorm trots en het etiket van de wijnfles is een weergave van die trots, dus wees geen slordige schenker en laat de wijn er niet helemaal over heen lopen. Geef de fles tijdens het schenken een kleine draai aan het einde om ervoor te zorgen dat je geen verdwaalde druppels krijgt die dat mooie etiket zullen beschadigen.

Bron: languedocliving.com

Bekijk meer wijnblunders: