Wijnblunders, deel 4

En het laatste deel onze wijnblunders die u moet vermijden als u op zoek bent naar de juiste kennis op het gebied van het Franse wijndrinken.

Blunder 15: het glas tot de rand vullen

Hopelijk gaat dit vanzelf goed, maar als u een wijnglas tot driekwart vult, krijg u wat opgetrokken wenkbrauwen. Gelukkig hoeft u zich hier als gast waarschijnlijk geen zorgen over te maken, want de gastheer schenkt de wijn voor u in. Maar als u het zelf zou doen; een flinke bodem vullen is genoeg.

Blunder 16: witte wijn drinken met een côte de boeuf

Wijn kiezen heeft weinig te maken met het seizoen of de gelegenheid in Frankrijk. In plaats daarvan hangt het meestal af van wat je eet. De Fransen houden zich aan de volgende algemene regels: rood met rood vlees en gerechten op basis van tomaten, wit met vis, zeevruchten en dessert. Onthoud dat Frankrijk ook zijn eigen dessertwijnen heeft.

Blunder 17: het maken van beef bourguignon met een bordeaux

Denkt u dat u wegkomt met het maken van beef bourguignon van rundvlees met een bordeauxwijn? Fout. Het maken van dit typische Franse gerecht met iets anders dan echte Bourgognewijn kan een schandaal veroorzaken.

Blunder 18: dronken worden

Neem kleine slokjes in plaats van royale slokken als het om wijn gaat. Het verdient het om van te genieten. Wij hebben de neiging om wat gretiger te zijn als het gaat om drinken, dus als je niet als alcoholist wilt worden gezien, zorg er dan voor dat u drinkt met mate. De Fransen drinken wijn om een ​​maaltijd te begeleiden en te verbeteren, niet om te ‘zuipen’. En als de maaltijd voorbij is, vraag dan niet om meer wijn. U kunt natuurlijk nog steeds drinken – vraag gewoon om een ​​cognac of een ander digestief.

Blunder 19: ijs in de wijn doen

Het verdunnen van Franse wijn ligt dicht bij heiligschennis, maar uitzonderingen mogen gelukkig gemaakt worden. Als je op een zinderende zomerdag op het terras van een vriend ontspant, zal geen enkele Fransman u schuldig aankijken als u één of twee ijsklontjes in uw rosé laat vallen.

Blunder 20: wilt u meer? Ledig gewoon uw glas

Maakt u zich geen zorgen, iemand zal het bijvullen. U hoeft het niet te vragen. Een Fransman zal iets zeggen als: “Une petite goutte?” (“Nog een beetje?”) En vult dan het glas. Als u genoeg hebt gedronken, laat dan gewoon wat wijn in uw glas zitten als een stil signaal dat u voldoende gehad heeft.

Blunder 21:  geef een gast geen dépot

Wijnen hebben vaak dépot, bezinksel. Het is dik en modderig en het smaakt niet zo lekker, hoewel het niet giftig is. Dus als u een goede fles opent, wees dan voorzichtig wanneer deze bijna leeg is. Laat een bodempje in de fles zodat het sediment erin blijft zitten.

Deze regels moeten natuurlijk met een korrel zout genomen worden en de Fransen zullen hun eigen wijnetiquette soms volledig negeren als het hen uitkomt, maar als buitenlander is het het beste om deze tips in gedachten.

Bron: languedocliving.com

Bekijk meer wijnblunders: