Wijnblunders

U hoeft echt geen wijnkenner te zijn om niet te blunderen met wijn, met deze tips komt u altijd goed voor de dag.

Blunder 1: knallende kurken

Als u in de zomer, met stel een graadje of 25, een lekker glas prosecco, cava of champagne wilt drinken, moet u de fles niet van te voren in de diepvries leggen. Het gevolg daarvan is namelijk dat de druk in de fles mousserende wijn hoog op loopt. Zo hoog dat de kurk heel onverwacht als een kanonkogel uit de hals van de fles kan wegschieten. Dat heeft al menigeen een flinke oogblessure opgeleverd, zowel de mensen rondom als degene die de fles opende. Bijkomend nadeel is dat bijna de helft van de inhoud van de fles eruit bruist. Vermijd dus de vriezer.

Blunder 2: tuinfeest drama

Heeft u een tuinfeest, zet dan niet de wijnen alvast buiten klaar. De temperatuur van de wijnen zal binnen no-time hetzelfde zijn als de omgevingstemperatuur. Hoe dan wel op te lossen?

  1. Haal de wijn net voor het serveren uit de wijnkast
  2. Zet een Wine Bar op de buitentafel met een fles wit en rood erin, u kunt hem er makkelijk in terugzetten en de mensen kunnen zich zelf bedienen
  3. Een ijsemmer voor de witte wijn volstaat ook wel, let op dat de wijn niet te koud wordt

Niet doen: nog snel even in de vriezer leggen, deze plotselinge afkoeling komt de smaak niet te goede.

Blunder 3: foutje van een wijnboer

Een absolute blunder met een hilarisch gevolg vond plaats in het Noord Italiaanse Castelvetro di Modena. Daar zaten de bewoners er warmpjes bij toen op een willekeurige dag er ineens geen water maar wijn uit de kranen stroomde door een foutje van een wijnboer: die wijnboer, wijnhuis Cantina Settevetro, zou de wijn naar de bottelarij sturen. Gewoon via de pijpleiding. Daar werd zoiets als een afslag gemist en voor ze het wisten kwam de wijn in de hoofdleidingen terecht. Het heeft een uur geduurd eer het euvel was verholpen.

Blunder 4: pakken met kraantjes

Experts raden de pakken wijn met kraantjes af. Ze zijn inderdaad gemakkelijk te vervoeren naar een feestje of picknick. Die pakken bevatten echter maar liefst drie liter wijn en als de wijn niet smaakt zit je er mooi mee opgescheept. Bovendien is het best flink sjouwen met al die liters. Ga voor een fles, of twee, dan kun je nog eens wisselen van wijn en van smaak. En plastic glazen worden eveneens als een grote zonde beschouwd. Houd het sjiek.

Bekijk meer wijnblunders: