U moet van alle markten thuis zijn. Uw kennis zal heel breed en veelzijdig zijn, maar hoe is uw kennis over het bewaren en serveren van wijn? EuroCave legt u in 5 minuten uit hoe u uw klant van het beste advies kan voorzien.

Wil uw klant de wijn bewaren, serveren of beide?

Bewaren

Het bewaren van wijn is van belang als wijnen voor een aantal jaren moet rijpen. Dus als een wijn jong gekocht wordt en een flink aantal jaren opgelegd wordt om op dronk te komen. De beste bewaartemperatuur voor elke wijnsoort is 12 oC (met een relatieve vochtigheid tussen de 60-75%, donker, vrij van trillingen en vrij van geuren en de flessen natuurlijk liggend bewaren).

Welke oplossingen zijn hiervoor?

  1. Een wijnkast is de meest eenvoudige oplossing en tot zo’n 500 flessen meestal de goedkoopste. Een wijnkast met 1 temperatuurzone die ingesteld wordt op 12 oC bootst het ideale wijnkelderklimaat perfect na.
  2. Een wijnkelder met wijnrekken is voor veel wijnliefhebbers de ultieme droom. Als een huis voorzien is van een kelder, controleer dan even de temperatuur (12oC). Er hoeft dan alleen maar ingericht te worden met wijnrekken en als de temperatuur niet goed is, kan de wijnkelder voorzien worden van een wijnkelderkoeling.
  3. Een glazen wijnwand met daarachter wijnrekken en een wijnkelderkoeling voor het ideale bewaarklimaat is helemaal hot, in de keuken, in de woonkamer of hal. Er is altijd wel een mooie plaats te vinden.
  4. Een wijnvitrine op maat gaat nog iets verder. Alles geheel op maat gemaakt aan de hand van de wensen van de klant en architect.

Serveren

90% van de wijnen die geproduceerd worden zijn wijnen die al op dronk zijn. Deze dienen juist binnen enkele jaren gedronken te worden en wellicht heeft uw klant liever dat deze wijnen op de juiste drinktemperatuur klaar liggen, dus om meteen gedronken te worden.

Welke oplossingen zijn hiervoor?

  1. Een wijnkast met verschillende temperatuurzones om van Champagne tot aan Bordeaux op de juiste temperatuur uit te kunnen serveren.
  2. Een wijnvitrine op maat met verschillende compartimenten met dito temperaturen is een andere, maar wel veel kostbaardere oplossing.

Bewaren en serveren

En dan is er natuurlijk nog de wens van een combinatie van bewaren en serveren mogelijk. De nadruk ligt dan meestal op het bewaren van de wijn, omdat er altijd uit dit bewaargedeelte flessen naar het serveergedeelte overgeheveld kunnen worden.

Welke oplossingen zijn hiervoor?

  1. Een wijnkast met 3 temperatuurzones biedt plaats aan bewaarwijnen en heeft een compartiment bovenin de wijnkast om rode wijn op drinktemperatuur te hebben en één onderin voor de witte wijn.
  2. Een wijnkelder gecombineerd met een serveerkast (in de keuken) zou een mooie oplossing zijn.
  3. En dat geldt natuurlijk ook voor de combinatie van de glazen wijnwand en een serveerkast.
  4. Bij een wijnvitrine op maat kunnen de compartimenten naar wens ingedeeld worden qua temperatuurzones.

Open flessen wijn bewaren

De vraag zal niet zo snel bij u neergelegd worden, maar het is toch handig om te weten dat een geopende fles wijn normaal maximaal een dag gewaard kan worden. Tegenwoordig zijn er diverse systemen (Wine Bar en Vin au Verre) om de wijnen tot 10 dagen te bewaren.

Hulp nodig?

Heeft u onze hulp nodig in een project waar u mee bezig bent? Laat het ons horen. Onze adviseurs staan u graag met raad en daad terzijde.