• Wijnkennis in 5 minuten

    Serveren van wijn

    Serveren van wijn

Na wijnkennis in 5 minuten, willen we het serveren van wijn nog even verdiepen, ook dat kost u slechts 5 minuten.

Bewaren of serveren van wijn?

Slechts ongeveer 10% van alle wijnen die geproduceerd worden zijn wijnen die langdurig bewaard moeten worden. Dat betekent dat het merendeel van de wijnen niet per se “bewaard” moeten worden, maar prima op de ideale serveertemperatuur klaar kunnen liggen om gedronken te worden. Dus we stellen onszelf eerst de vraag: leggen we de nadruk op bewaren (van 1,5 tot 20+ jaar) of op serveren van wijn (de wijnen worden binnen 1,5 jaar na aankoop geconsumeerd)?

Het serveren van wijn

Het serveren van wijn op de juiste temperatuur is van groot belang voor de smaak van de wijn. De ideale drinktemperatuur staat meestal achterop de wijnfles vermeld of kan door de wijnleverancier bekend gemaakt worden. In grote lijnen kunt u datgene in de afbeelding aanhouden.

Hoe u dat doet?

Als u verschillende soorten wijnen allemaal op de juiste serveertemperatuur wilt hebben liggen, zult u een wijnkast met verschillende temperatuurzones nodig hebben. Deze multi zone wijnkasten of serveerkasten, hebben een ingebouwd warm en koud circuit. Door een instelling te geven aan de hoogste waarde (bovenin de wijnkast) en de laagste waarde (onderin de wijnkast), zal de wijnkast zelf een verdeling maken. Zo ontstaat er op ieder schuifplateau een andere serveer temperatuur.

Dit zijn enkele mogelijkheden bij EuroCave voor particulieren

Zit daar het model wat u zoekt niet bij, vraag dan advies aan een verkoopadviseur voor andere mogelijkheden. Voor de wijnkasten series voor de horeca verwijzen wij u graag naar de site voor professionals.

En als de fles eenmaal open is?

Bij voorkeur wordt een fles wijn dezelfde dag leeg gedronken, maar als dat niet gebeurd, dient ervoor gezorgd te worden dat er geen lucht bij de wijn kan komen, waardoor de wijn te snel oxideert. Een praktische oplossing daarvoor vind u in De Wine Bar, houdt 2 geopende flessen tot 10 dagen goed én op de juiste drinktemperatuur.

Wilt u meer weten over het serveren van wijn? Wij helpen u graag en denken graag met u mee. Neem dus contact met ons op via 03 808 12 42, per mail info@eurocave.nl of bezoek onze showroom.

temperatuuroverzicht EuroCave wijnkast