Wijn is er om gedronken te worden. Uiteraard wilt u dat uw wijn optimaal op dronk is, maar wellicht is dat al (bijna) het geval als u de wijn koopt. Op die momenten is jarenlange wijnopslag niet nodig, en kunt u volstaan met een oplossing voor de korte termijn. Toch wil dat niet zeggen dat de wijn lukraak ergens neergezet kan worden. Ook in enkele maanden tijd kan er namelijk genoeg misgaan met uw kostbare wijn. In dit artikel leest u waar wijnopslag op de korte termijn, zo’n zes maanden, aan moet voldoen.

Ideale omstandigheden voor korte termijn wijnopslag

Een stabiele, lage temperatuur is cruciaal als u uw wijnen jarenlang wilt laten rijpen. Maar ook als u de wijn binnen enkele maanden wilt drinken, luistert de temperatuur bij wijnopslag nauw. Bij een te hoge temperatuur of extreme temperatuurschommelingen kan de wijn namelijk vroegtijdig gaan verouderen. Een omgevingstemperatuur van 10 tot 14°C is ideaal. Iets hoger of lager is voor de korte termijn niet erg, als u temperatuurschommelingen maar vermijd.

Ventilatie is een factor die met name voor lange termijn wijnopslag belangrijk is, maar niet geheel genegeerd kan worden op de korte termijn. Een goede ventilatie voorkomt namelijk dat schadelijke geuren door de kurk in uw wijn dringen. Hoewel dit zelden zal gebeuren in enkele maanden tijd, kunnen sterke geuren als knoflook of uien wel degelijk een kwalijke invloed hebben. Houd uw wijnopslag dus uit de buurt, of zorg voor regelmatige ventilatie.

Licht kan schadelijk zijn, door de complexe moleculen die de smaak van wijn bepalen af te breken. Op korte termijn zal dat echter zelden een probleem zijn, omdat het glas van de flessen zelf al voldoende bescherming biedt tegen de meeste uv-straling. Direct zonlicht is echter teveel voor zelfs dit glas, en uw wijnopslag past dus beter in een donker hoekje in huis.

Hoe creëert u een ideale korte termijn wijnopslag?

Een simpele oplossing is de beste. Als u uw wijnen slechts enkele maanden wilt bewaren, is een geavanceerde wijnopslag zoals een wijnkast of complete wijnkelder waarschijnlijk overbodig. Een donkere, koele kelderkast kan prima voldoen. Bewaar uw wijn in de oorspronkelijke kisten of liggend in een eenvoudig wijnrekje. Denk bijvoorbeeld eens aan het Modulorack wijnrek voor wijnopslag op de korte termijn.

Wilt u uw wijnen langer dan enkele maanden opslaan? Dan zijn de eisen aanzienlijk strenger, en is een specialistisch product voor wijnopslag wel aan te bevelen. Een wijnkast garandeert een complete klimaatbeheersing en perfect stabiele omgeving. De ultieme vorm van wijnopslag is natuurlijk een compleet ingerichte en geklimatiseerde wijnkelder. Lees hier hoe u zo’n wijnopslag kunt realiseren.