… de duurste fles wijn ooit in december 1985 bij Christies geveild werd voor £105.000? Het betrof een Chateau Lafitte uit 1787 met de initialen van Thomas Jefferson erin gegraveerd. Elf maanden na de aankoop droogde de kurk uit en viel in de fles waardoor de wijn ondrinkbaar werd.
… de eerste wijn vermoedelijk rond 6000 v.C. in Mesopotamië geproduceerd werd?
… de Egyptenaren ook wijn maakten van o.a. dadels, granaatappels en palmsap?
… ‘s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden? Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen. Toen de tombe van de Egyptische prins Toetanchamon werd geopend zijn er diverse kisten met wijn gevonden. Ze waren allemaal gelabeld met de naam van de makers en de kwaliteit van de wijn met zo’n precisie dat deze etikettering daadwerkelijk aan de moderne etikettering – vereisten kon voldoen. Helaas werd deze zeer – gerijpte wijn nooit op de markt gebracht.
… de eerste verwijzing naar een specifiek wijnjaar door de Romeinse veldheer en historicus Gaius Plinius Secundus maior werd gemaakt? Hij roemde 121 v.C. als een uitzonderlijk goed jaar.
… in Pompeij ruim 200 wijnbars zijn opgegraven?
… de Romeinen een sterke voorkeur hadden voor Franse en Duitse wijnen?
… Magelhaen tijdens de voorbereidingen voor zijn reis rond de wereld meer geld uitgaf aan sherry dan aan wapens?
… in de Middeleeuwen wijn als valuta werd gebruikt?
… in het Speyer-museum in Duitsland een fles wijn te zien is van ruim 1600 jaar oud?
… u onder de € 5,95 geen goede wijn kunt vinden? € 2,75 gaat namelijk al op aan de fles, het etiket, de kurk (of schroefdop), de verpakking, de btw, de marge van de verkoper en het transport. Dan blijft er € 3,20 over voor de inhoud van de fles, de wijn zelf. Dat is nog echt het absolute minimum om een goede wijn te mogen verwachten.
… in de 17e eeuw thermometers werden gevuld met brandewijn?
… kurk pas vanaf de 17e eeuw gebruikt werd om wijnflessen te sluiten? Hierdoor werden flessen voortaan liggend bewaard, en veranderde de vorm van kort en bol naar lang en slank.
… in 1870 de Europese wijnbouw voorgoed dreigde te verdwijnen vanwege een phylloxera-epidemie?
… de kurkentrekker in 1860 is uitgevonden?
… er bepaalde mensen zijn die lijden aan een intense angst of haat tegen wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken kan hebben met een vorm van sociale angststoornis.
… de gemiddelde eik die voor Franse wijnvaten wordt gebruikt 170 jaar oud is?
… het record voor langste vlucht door een champagnekurk op 53,32 meter staat?
… de Nebuchadnezzar de grootste flessensoort is, met een inhoud van 15 liter?
… ‘s werelds duurste wijn (dit is natuurlijk aan verandering onderhevig) de premier wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk is? Een verzameling van 300 flessen werd verkocht op een veiling voor 540.000 dollar. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen, zoals enkele voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig zijn het vooral de Chinezen die deze wijnen kopen.
… er gemiddeld 600 druiven nodig zijn om één fles wijn te produceren?
… er ongeveer 49 miljoen bubbels in een fles champagne zitten?
…een koelkast op 4 graden C staat en dat dit altijd te koud is om witte wijn te drinken? Eenvoudige witte wijnen mogen vanaf 8 graden C geserveerd worden, maar de betere witte wijnen serveert u vanaf 11 graden C.
… u het beste altijd een taps toelopend wijnglas gebruikt? Dan blijven de aroma’s in het glas. En gebruik ook niet een te groot glas, daardoor kan de smaak vervormen en alcoholisch worden.
… u een glas maar tot maximaal net onder de helft mag vullen? Omdat een vol glas te snel warm wordt, u de wijn niet goed kunt walsen en omdat het er gewoon niet chic uit ziet.