Wist u dat…

… de duurste fles wijn ooit in december 1985 bij Christies geveild werd voor £105.000? Het betrof een Chateau Lafitte uit 1787 met de initialen van Thomas Jefferson erin gegraveerd. Elf maanden na de aankoop droogde de kurk uit en viel in de fles waardoor de wijn ondrinkbaar werd.

… de eerste wijn vermoedelijk rond 6000 v.C. in Mesopotamië geproduceerd werd?

… de Egyptenaren ook wijn maakten van o.a. dadels, granaatappels en palmsap?

… ‘s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden? Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen. Toen de tombe van de Egyptische prins Toetanchamon werd geopend zijn er diverse kisten met wijn gevonden. Ze waren allemaal gelabeld met de naam van de makers en de kwaliteit van de wijn met zo’n precisie dat deze etikettering daadwerkelijk aan de moderne etikettering – vereisten kon voldoen. Helaas werd deze zeer – gerijpte wijn nooit op de markt gebracht.

… de eerste verwijzing naar een specifiek wijnjaar door de Romeinse veldheer en historicus Gaius Plinius Secundus maior werd gemaakt? Hij roemde 121 v.C. als een uitzonderlijk goed jaar.

… in Pompeij ruim 200 wijnbars zijn opgegraven?

… de Romeinen een sterke voorkeur hadden voor Franse en Duitse wijnen?

… Magelhaen tijdens de voorbereidingen voor zijn reis rond de wereld meer geld uitgaf aan sherry dan aan wapens?

… in de Middeleeuwen wijn als valuta werd gebruikt?

… in het Speyer-museum in Duitsland een fles wijn te zien is van ruim 1600 jaar oud?

… u onder de € 5,95 geen goede wijn kunt vinden? € 2,75 gaat namelijk al op aan de fles, het etiket, de kurk (of schroefdop), de verpakking, de btw, de marge van de verkoper en het transport. Dan blijft er € 3,20 over voor de inhoud van de fles, de wijn zelf. Dat is nog echt het absolute minimum om een goede wijn te mogen verwachten.

… in de 17e eeuw thermometers werden gevuld met brandewijn?

… kurk pas vanaf de 17e eeuw gebruikt werd om wijnflessen te sluiten? Hierdoor werden flessen voortaan liggend bewaard, en veranderde de vorm van kort en bol naar lang en slank.

… in 1870 de Europese wijnbouw voorgoed dreigde te verdwijnen vanwege een phylloxera-epidemie?

… de kurkentrekker in 1860 is uitgevonden?

… er bepaalde mensen zijn die lijden aan een intense angst of haat tegen wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken kan hebben met een vorm van sociale angststoornis.

… de gemiddelde eik die voor Franse wijnvaten wordt gebruikt 170 jaar oud is?

… het record voor langste vlucht door een champagnekurk op 53,32 meter staat?

… de Nebuchadnezzar de grootste flessensoort is, met een inhoud van 15 liter?

… ‘s werelds duurste wijn (dit is natuurlijk aan verandering onderhevig) de premier wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk is? Een verzameling van 300 flessen werd verkocht op een veiling voor 540.000 dollar. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen, zoals enkele voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig zijn het vooral de Chinezen die deze wijnen kopen.

… er gemiddeld 600 druiven nodig zijn om één fles wijn te produceren?

… er ongeveer 49 miljoen bubbels in een fles champagne zitten?

…een koelkast op 4 graden C staat en dat dit altijd te koud is om witte wijn te drinken? Eenvoudige witte wijnen mogen vanaf 8 graden C geserveerd worden, maar de betere witte wijnen serveert u vanaf 11 graden C.

… u het beste altijd een taps toelopend wijnglas gebruikt? Dan blijven de aroma’s in het glas. En gebruik ook niet een te groot glas, daardoor kan de smaak vervormen en alcoholisch worden.

… u een glas maar tot maximaal net onder de helft mag vullen? Omdat een vol glas te snel warm wordt, u de wijn niet goed kunt walsen en omdat het er gewoon niet chic uit ziet.

… de kleinste wijngaard ter wereld in Canada ligt? De Africus Rex wijngaard is 6,9 vierkante meter groot en produceert Cabernet Franc.

… medewerkers van de beroemde Clos Vougeot wijngaard in Bourgogne, voordat zij naar huis gaan de aarde van hun schoenzolen moeten schrapen, omdat deze als bijzonder waardevol wordt beschouwd.

… het alcoholpercentage van wijn kan liggen tussen de 8,5 en 15%, maar dat het meestal rond de 12 à 13% ligt?

… wijn tussen de 43 en de 153 Kcal per 100 ml bevat?

… in 1974 de wijn voor 85% afkomstig uit Frankrijk was en dat in 2014 nog maar 25% van de wijn afkomstig was uit Frankrijk?

… in 1974 we 5 liter wijn per persoon per jaar consumeerden en dat dat in 2014 22 liter wijn per persoon per jaar was? Maar dik 100 jaar geleden dronken we volgens het CBS (centraal bureau voor de statistiek) 1.9 liter wijn per persoon per jaar.

… de grootverbruikers in wijn consumptie als volgt verdeeld is: op 1 Duitsland met 1,5 miljard liter per jaar op 2 Groot Brittannië met 1,3 miljard liter en op 3 de Verenigde staten met 1,1 miljard liter. Nederland komt op een 8e plaats met 400 miljoen liter.

… de duurste wijn ever 160.000 dollar heeft gekost voor een Chateau Lafite uit 1787?

… de duurste Champagne ever € 206.250 voor een Heidsieck Diamant bleu uit 1907 was?

… 82,8% van de Nederlandse bevolking alcohol drinkt? 87,8% van de mannen en 76,8% van de vrouwen.

… wijn per ongeluk is ontdekt? Heel, heel lang geleden waren ze de druiven vergeten die ze in een bak hadden gedaan. Deze druiven begonnen te gisten en iemand proefde het gegiste sap en tadaaa…de wijn is geboren.

… er ruim 20 miljoen hectare voor druiven aangeplant zijn in de hele wereld?

… druiven s ´werelds nummer 1 fruitgewas is?

… wijn o.a. mineralen en sporenelementen bevat die de mens nodig heeft. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan. Een glas wijn levert van de totale dagelijkse behoefte:

    • 5% vitamine B6
    • 10% magnesium en ijzer
    • 12% calcium
    • 15% mangaan en koper
    • 17% vitamine C

… de vroegste verwijzing naar wijn lijkt te behoren tot het Oude Testament, toen “Noach begon het land te bewerken en plantte een wijngaard, dronk de wijn en werd dronken” (Genesis 9-21) en Genesis 9:20 “En Noach, een landman, begon een wijngaard te planten.”

… je ongeveer 1,2 kilo druiven nodig hebt om één fles wijn te vullen? En dat je ongeveer 1200 druiventrossen nodig om één wijnvat te vullen?

… aan één tros ongeveer 75 druiven hangen? En dat er ongeveer 75 druiven (dus 1 tros) nodig zijn voor 1 glas wijn? En ongeveer 4 trossen voor 1 fles wijn?

… een foto van een Château Lafite-Rothschild 1er Grand Cru Classé Pauillac Bordeaux voor € 1.570 is verkocht?

… rode wijn alleen kan worden geproduceerd uit rode druiven en dat witte kan worden geproduceerd uit zowel rode als witte druiven?

… de wijn industrie in Californië meer dan 1,45 miljoen banen creëert?

… er 10.000 wijndruivenrassen over de gehele wereld geteeld worden?

… dat het ongeveer 4 jaar duurt voordat een nieuw geplante wijnstok klaar is om te worden geoogst en de druiven tot wijn gemaakt kunnen worden?