Wat u wilt weten over pruimenwijn

Het is gemakkelijk om pruimenwijn verkeerd te begrijpen. Om te beginnen is de zoetzure Japanse drank helemaal geen wijn – het is drank doordrenkt met pruimen in plaats van fruit dat tot alcohol is gefermenteerd.

“Pruimenwijn, of umeshu, is een likeur gemaakt door ume, of de Japanse pruim, in een soort sterke drank te weken”, zegt Justin Park, mede-eigenaar / hoofd barman van Bar Leather Apron in Honolulu.

Shochu is een veel voorkomende basisdrank, maar distilleerders gebruiken ook cognac of saké om ume te laten weken.

Die vrucht kan ook misleidend zijn. Ume met een groene of gele huid smaakt aanzienlijk scherper dan hun paars getinte neven. Een deel van de abrikozenfamilie wordt verondersteld afkomstig te zijn uit China, maar wij gebruiken de termen “ume” en “Japanse pruim” door elkaar.

Sommige drinkers weten niet precies wat ze kunnen verwachten van pruimenwijn. Ze vragen zich af of het donkerpaars wordt. Anderen koesteren de misvatting dat alle bereidingen overdreven zoet zijn. Beiden zijn niet waar. De meeste pruimenwijnen zijn perzik- of goudkleurig en, zoals bij elke drank, is er diversiteit.

“Er zijn verschillende soorten hoogwaardige umeshu”, zegt Kenta Goto, eigenaar van Bar Goto in New York City. “Ze doen me denken aan Sauternes of Pedro Ximénez Sherry.”

Park vergelijkt umeshu met vermout of versterkte wijnen. Goto stelt voor om umeshu op ijs te serveren of gemengd met frisdrank, maar het kan ook in cocktails worden verwerkt.

“Bij Bar Goto vervangen we vermouth vaak door umeshu”, zegt Goto. Park ruilt het vaak in voor “zoiets als een vermouth of Sherry” in mix drankjes. En hoe graag hij ook vers fruit in zijn drankjes wil gebruiken, “de Japanse pruim is niet altijd verkrijgbaar”, zegt Park. “Dus pruimenwijn, of umeshu, is een geweldige vervanger. Het geeft een cocktail meer body en een extra vleugje zoet en zuur.”

Kwaliteitsflessen zijn Toko Ginjo Umeshu en Nakata Umeshu Taru, met hoogwaardige pruimen en gerijpt in gebruikt eiken. Het is vrij eenvoudig om thuis pruimenwijn te maken. Voeg gewoon ume en suiker toe aan je basisdrank, dek af en bewaar het mengsel minimaal drie maanden op een koele, donkere plaats.

Door Emily Saladino