Welke wijn er bij welk gerecht gedronken moet worden is best een moeilijke keuze. In onderstaand overzicht gaan we niet uit van het gerecht, maar van de wijn zelf. Let op: het zijn maar richtlijnen, uiteindelijk bepaalt u zelf wat u lekker vindt smaken bij uw wijn en helemaal niets erbij kan natuurlijk ook!
Mousserende wijn en Champagne
Mousserende wijn past goed bij zout(ige) gerechten als kaviaar, ansjovis en sushi.
Maar ook bij vis, schaaldieren, kip en ander gevogelte.
Welke wijnen: de meeste mousserende wijnen.
Droge witte wijn
Droge witte wijn past goed bij gerechten met groenten zoals salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten.
Maar ook bij stevige vis en kip.
Welke wijnen: albariño, grüner veltliner, gargenega, muscadet, pinot gris, sauvignon blanc, trebbiana en vermentino.
Zoetere witte wijn (let op geen dessertwijn, die hieronder)
Zoete witte wijn past goed bij kruidig en pittig eten, zoals Indisch, Thais en Chinees.
Maar ook bij vettige vis en kip.
Welke wijnen: chenin blanc, gewürztraminer, moscato, riesling en torrontes.
Volle witte wijn
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken.
Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte.
Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Rose wijn
Rose wijn past goed bij rijkelijk gekruid eten zoals Marokkaanse en Indische gekruide gerechten.
Maar ook bij schaaldieren, varkenshaas, kip en ander gevogelte.
Welke wijnen: de meeste droge rosé wijnen.
Lichte rode wijn
Lichte rode wijn past goed bij gerechten met paddenstoelen, zoals risotto, champignon pasta, hartige taart, witte pizza en de Franse keuken.
Maar ook bij karbonade, kip en ander gevogelte.
Welke wijnen: pinot noir, St. Laurent, gamay, carignan, counoise.
Medium rode wijn
Medium rode wijn past goed bij gegrild eten, zoals in de Italiaanse en Spaanse keuken.
Maar ook bij varken, eend, lam, gedroogde ham en worst.
Welke wijnen: sangiovese, tempranillo, cabernet franc, barbera, merlot, negroamaro, zinfandel, carmenere, nebbiolo.
Volle rode wijn
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees.
Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham.
Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d’avola.
Dessert wijn
Dessert wijn past goed bij zoetigheden als cake, koekjes, chocolade en ijs.
Maar ook bij zachte kazen en fruit.
Welke wijnen: port, Tawny port, sherry, sauternes, madeira, vin santo, muscat en laat geoogste wijnen.
Algemene richtlijnen
Oude(re) wijnen hebben meestal een meer uitgesproken smaak en daarom drink je jonge wijnen altijd voor oudere, zware wijnen. Tevens wordt zoete witte wijn pas na droge witte wijn geserveerd. Als je kookt met wijn probeer dan de wijn welke je in het eten verwerkt ook te serveren bij het gerecht. Serveer een wijn uit dezelfde streek of land als het gerecht. Soms kan je in de winkel op het wijnetiket ook enige informatie vinden waar een bepaalde wijn goed bij past.
Wijn en soep
Bij eigenlijk ieder gerecht wordt wel een bijpassende wijn geserveerd, behalve bij soep. Want, bij vloeibaar schenk je geen nieuwe wijn. Er is één uitzondering: ossenstaartsoep. Daar mag een glaasje Madeira bij geserveerd worden. De wijn die je nog hebt staan van je voorgerechten mag je natuurlijk
wél opdrinken bij je soep.
Bron: http://www.rudykookt.nl