HOOFDGERECHT 4 PERSONEN – 40 MINUTEN + 1 UUR WACHTTIJD
Ingrediënten
Voor de hamburgers
- 600 g vers grof rundergehakt of biefstuktartaar
- 1⁄2 kleine ui (fijngehakt)
- 1⁄2 teen knoflook (geperst)
- 1 el bladpeterselie (fijngehakt)
- 1⁄2 tl mosterd
- 1⁄2 el Worcestershiresauce
- 1 eidooier
- peper en zout
- zonnebloemolie
Voor de whiskysaus
- 4 el mayonaise
- 2 el yoghurt
- 2 el ketchup
- 2 el whisky
- 2 el opgeklopte ongezoete slagroom
Om op te maken
- 1 grote ui (in ringen)
- 1 grote tomaat
- 4 kleine augurken (in plakjes)
- enkele slabladeren
Bereiding:
- Haal het gehakt uit de koelkast en meng direct goed met de rest van de ingrediënten voor deburgers.
- Zet een uur in de koelkast om weer op te stijven.
- Meng de mayonaise, yoghurt, ketchup, whisky en het citroensap tot een whiskysaus.
- Schep als laatste de geklopte slagroom erdoor. Zet koel weg.
- Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de uienringen mooi bruin in ongeveer 15 min.
- Haal het gehakt weer uit de koelkast en maak met vochtige handen 4 hamburgers.
- Smeer ze in met een beetje olie en bak ze op een grillpan of de BBQ 3-4 min.aan elke kant tot rosé. Check met een kern- thermometer. Deze moet 55 °C aangeven.
- Serveer de burgers met een schepje whiskysaus op hamburger met wat sla, plakken tomaat, augurk en de gebakken uienringen.
Wijnkeuze
Dit gerecht is lekker met:
- Wolf Blass Red Label Shiraz Cabernet Sauvignon
- Kanonkop Kadette
Zo’n zelfgemaakte, dikke hamburger wordt nog smaakvoller naast de kruidige, houtgerijpte Wolf Blass. Robuuster wordt de smaak met de Kaapse Kanonkop Kadette. Zijn geroosterde tonen sluiten naadloos aan bij vlees van de BBQ of grill.
Bron: WineLife