A
- Aard De totale indruk van een wijn, zijn karakter.
- Aanzuren Het toevoegen van zuren aan wijn of most om de balans tussen zoet, zuur en bitter van de wijn te verbeteren.
- Aards Omschrijving voor mineralen wijnen waar je de smaak van de bodem in terug vindt.
- ABC Afkorting voor “Anything But Chardonnay”. Een fundamentalistisch groepje Chardonnay haters probeert de McDonaldisering van de wijnindustrie een halt toe te roepen door een banvloek uit te spreken over de populairste witte druif ter wereld. De kritische geluiden verstommen thans enigszins nu wijnmakers uit de hele wereld niet meer proberen witte Bourgogne (Chardonnay grote roerganger) na te maken, maar het eigen terroir gaan respecteren. Bovendien hebben de “nee tegen Chardonnay zeggers” het wel voor elkaar gekregen dat er “Een Eigen Druiven Eerst” beweging op gang is gekomen. In veel streken waar eerst de Chardonnay heerste begint nu weer belangstelling te ontstaan voor de eigen druiven.
- Abrikoos Een geuromschrijving die van toepassing is voor diverse witte wijnen, vooral Chardonnay. Bovendien hét bouquet van de nieuwe witte modedruif viognier. Bijzonder abrikoos: Condrieu, de lekkerste en ook meest kostbare wijn die van viognier gemaakt wordt.
- Ademen Wie wijn van zuurstof wil laten profiteren, schenkt de fles leeg in een karaf. Vooral jonge wijn die nog wel eens hard wil zijn, knapt daar van op. Voorzichtigheid is niet geboden, want er is veelal nog geen sprake van bezinksel. Let op: niet doen bij oude wijnen!
- Afdronk De smaak die blijft hangen in je mond. Het laatste stadium van het proefproces.
- Afvalputje van Europa Wijnproducenten van over de hele wereld wrijven zich in de handen als Nederland zijn bestelling doet. Een uitgelezen kans om minder kwalitatieve wijn te slijten. Belandt veelal in de supermarkt waar ruim zeventig procent van alle wijn wordt verkocht tegen een gemiddelde prijs in 2004 van €2,68 per fles.
- Alcohol Om 1% alcohol te verkrijgen is ongeveer 20 gram suiker nodig. Alcohol is de basis van de wijn, die het mogelijk maakt de wijn te bewaren. De smaak van alcohol mag echter nooit overheersen.
- Alcoholgraad Sinds 1980 wordt de alcoholgraad aangeduid als percentage zuivere alcohol in de wijn.
- Alcoholische gisting De suikers in het sap van druiven worden door de gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas.
- Amandel Wil je nog wel eens tegenkomen in de afdronk van een goede dus zeer zeldzame Soave.
- Amarone Wijnterm voor wijnen van half ingedroogde druiven. Wordt vooral gebruikt in de provincie Veneto in Italië.
- Ampelografie De leer van de druiven.
- Amtliche Prüfungsnummer Is een nummer dat altijd op een Duits etiket staat vermeld, waardoor de wijn gemakkelijk te traceren is.
- Anbaugebiete Afgebakend wijnbouwgebied in Duitsland.
- Annata Jaartal in het Italiaans.
- Anreichern Is suiker toevoegen aan de most om wijn te maken met een hoger alcoholpercentage.
- Antivries Een schandaal in 1985 dat de Oostenrijkse wijnindustrie bijna de kop kostte. Sporen van dit middel werden aangetroffen in dessertwijn die in Duitsland op de markt was. Dit leidde tot een acute ban van alle Oostenrijkse wijn. Thans is men er weer bovenop en is het land producent van een van de meest opwindende witte wijnen die er is: de Grüner Veltliner.
- AOC Appellation d’Origine Contrôlée. AOC is een afkorting die aangeeft dat je te doen hebt met een Franse kwaliteitswijn uit een bepaalde streek. Het is een wettelijk beschermde herkomstbenaming.
- Aperitief Drankje dat je voor de maaltijd drinkt.
- Appel Geur- en smaaksensatie die vaak is aan te treffen in witte wijn die de tweede (malolactische) gisting (bewust) niet heeft ondergaan. Omdat het in de eerste gisting ontstane appelzuur niet is omgezet in het veel zachtere melkzuur blijft de wijn fris en zurig. Gewoonlijk is dat de bedoeling en smaakt dat prima bij bijvoorbeeld sauvignon blancs uit de koele Loire. Soms wordt de tweede gisting opzettelijk niet in gang gezet om witte druiven die veel zon hebben gehad niet een te zwoel en een te rijp mondgevoel mee te geven.
- Appellation Is een herkomstbenaming. De appellation geeft aan waar de wijn vandaan komt.
- Appellation d’Orgine Côntrolée Is een wettelijk beschermde herkomstbenaming voor Franse wijnen. De naam van de plaats van herkomst van de wijn is gecontroleerd en wettelijk vastgelegd.
- Argentinië Eén van de snelst groeiende Nieuwe Wereld wijnlanden. Het belangrijkste wijngebied Mendoza is goed voor 90% van alle wijn. Argentinië kon zich dankzij de pesocrisis een prachtige plek verwerven in de categorie budgetwijnen, een plek waar ruimte was ontstaan doordat buurman Chili zich langzaam uit de markt begon te prijzen. Inkopers van de supermarkt hebben de Zuid-Amerikaan dan ook liefdevol in de armen gesloten. Aantrekkelijke resultaten worden er geboekt met de tot nationale druif gebombardeerde malbec voor rood. Voor de liefhebbers van aromatisch muscaatachtig is er wit van de torrontés.
- Aroma Het aroma, grotendeels afkomstig van de druif, omvat het geheel van afzonderlijke geuren. Een deel van het aroma verdwijnt gedurende de gisting na verloop van tijd. Door de aroma’s kennen we fruitige wijnen, aardse wijnen (met de smaak van champignons, struikgewas, tuinaarde, herfstbladeren), specerijen wijnen (aroma’s van kaneel, kruidnagel, zwarte peper en Indische specerijen), kruidige wijnen (munt, hooi, rozemarijn, Provençaalse kruiden…).
- Assemblage In één kuip verschillende wijnen samenvoegen, die elk afzonderlijk zijn gemaakt uit verschillende druivensoorten.
- Auslese Derde Duitse predicaat klasse in een regionaal gebied van zoette, rijpe en edele druiven.
- Australië Nieuwe Wereld wijnland van het eerste uur. Is wereldberoemd, terwijl slechts vier procent van alle wijn van Down Under komt. Het land is zeer op de export gericht en zag binnen twintig jaar de uitvoer van nog geen tien miljoen naar vijfhonderd miljoen liter groeien. Het land telt overigens slechts 1500 wijnbedrijven (ter vergelijking: alleen in de Bordeauxstreek zijn er al meer dan 10.000), maar slechts twintig daarvan zijn goed voor 94% van alle uitgevoerde wijn. De duizenden hectaren nieuw aangeplante wijngaarden begonnen net fruit te geven op het moment dat de wereldeconomie begon te haperen. Grote hoeveelheden onverkoopbare wijn liggen thans klaar om verwerkt te worden tot industriële alcohol. Wat echter wel gebotteld wordt, kan simpel en goed zijn of zelfs tot de mooiste wijn ter wereld behoren. Briljante resultaten worden er geboekt met de semillon voor wit en Shiraz die ‘s lands nationale trots is.
- Autobanden Ook wel aangeduid als verbrand rubber. Een geuraanduiding die vooral wordt gebruikt om het bouquet van de wijnen te omschrijven die gemaakt zijn van de Pinotage, een druif die alleen in Zuid-Afrika wordt aangeplant.
- AVA American Viticultural Area. Bestaat sinds 1980 en is te vergelijken met AC, appellation controlee. Het garandeert dat 85% van alle druiven in de wijn uit het gebied op het etiket komen.
- Azijn In de natuurlijke ontwikkeling van het druivensap is de wijn slechts een tussenstap bij de ontwikkeling naar azijn. Wijn kan zelfs deze stap overslaan en direct azijn worden.