De verschillen tussen horizontale en verticale proeverijen

U heeft wellicht de uitdrukkingen “verticaal proeven” en “horizontaal proeven” wel eens gehoord. Maar wat is het verschil? Wat is het voordeel van elk? Hieronder de uitleg van drie wijnprofessionals.

Wat is een verticale proeverij?

“Bij een verticale proeverij proeft u dezelfde wijn uit verschillende jaren, meestal van dezelfde producent”, zegt Ashley Brandner, directeur gastvrijheid bij Gamble Family Vineyards in Napa, Californië. Het merk produceert een rode blend genaamd Paramount. Elk jaar, afhankelijk van het weer en andere factoren, is het een beetje anders. “Als je het over verschillende jaargangen proeft, laat het echt de expressie van de wijnmaker zelf zien”, zegt ze.

“Een andere manier om een ​​verticale proeverij te doen, is door bottelingen van verschillende wijnmakers in dezelfde regio te proeven”, zegt Evan Goldstein, president van Full Circle Wine Solutions en Master of the World. “Je zou kunnen kijken naar Cabernet Sauvignons uit Napa, of Malbecs uit Argentinië over verschillende jaargangen.”

“Zet indien mogelijk een verticale proeverij op met wijnen die meerdere jaren of zelfs decennia beslaan. Hoe groter het tijdsverschil, hoe betekenisvoller de resultaten zullen zijn, vooral als het doel is om te zien hoe de wijn zal verouderen”, zegt Goldstein.

Wat is een horizontale proeverij?

“De meest gebruikelijke optie is om één jaargang te kiezen en wijnen van verschillende domeinen of wijnmakers in een regio te vergelijken”, zegt Kyungmoon Kim, oprichter van KMS Imports LLC.

“Hierdoor kun je zien hoe elke wijnmaker presteerde onder dezelfde omstandigheden van het jaar”, zegt hij. “Je vergelijkt de stijl van het maken van wijn van elke wijnmaker.”

“Bij het andere type horizontale proeverij, ook wel side-by-side-proeverij genoemd, zullen de organisatoren wijnen presenteren die van dezelfde druif zijn gemaakt, maar uit verschillende plaatsen over de hele wereld komen”, zegt Kim.

“Een Pinot Noir proeverij kan bijvoorbeeld wijnen bevatten uit Bourgogne, Oregon, Sonoma en Nieuw-Zeeland. Hoewel veel organisatoren vasthouden aan wijnen uit hetzelfde jaar, kunnen ze uit jaargangen komen die een jaar of twee uit elkaar liggen.”

Wat laten verticale proeverijen zien over de wijnen?

“Het voordeel van een verticale proeverij is dat je echt diep duikt met een bepaalde producent, en dat je de evolutie van de wijnen kunt zien en zien hoe deze in de loop van de tijd verandert”, zegt Kim. “Je kunt de consistentie van de wijnmaker zien en zien wat ze proberen te bereiken. Je kunt hun filosofie echt begrijpen.”

“Verticale proeverijen zijn ook een interessante manier om te zien hoe het klimaat en andere omstandigheden een wijn beïnvloeden, bijvoorbeeld hoe het eruit zal zien in warmere jaargangen versus koelere, of in natte jaren in plaats van droge”, zei Goldstein.

“Wijnhuizen organiseren soms verticale proeverijen van hun bibliotheekwijnen om te zien hoe de producten presteren. Ze kunnen leren van de wijnbereidingstechnieken of keuzes die in voorgaande jaren zijn gemaakt.”

“Serieuze verzamelaars, vooral degenen die favoriete chateaus hebben, kunnen verticale proeverijen organiseren om een ​​idee te krijgen van hoe wijnen zich ontwikkelen”, zegt Goldstein.

“Laten we zeggen dat een groep elk jaar heeft geïnvesteerd in een kist met dezelfde wijn van een landgoed in Saint-Émilion. Als de groep één fles van elk jaargang opent, kan dat helpen bepalen welke wijnen moeten rijpen of klaar zijn om nu van te genieten.”

Waarom doen mensen horizontale proeverijen?

“Mensen met wijnen uit dezelfde regio kunnen op een bepaald moment een indruk krijgen van een bepaalde plek”, zegt Kim. “Het is erg handig als je een beeld probeert te schetsen van hoe een bepaald vintage eruit zal zien, in een bepaald gebied of zelfs over de hele wereld”, zegt hij.

“Horizontale proeverijen met wijnen van dezelfde druif en uit verschillende regio’s kunnen een beter begrip van de uitdrukking van elke regio ontwikkelen.”

“Horizontale proeverijen zijn een geweldig educatief hulpmiddel waarmee mensen die net met wijn beginnen, hun bereik en begrip van de verschillende wijnregio’s van de wereld kunnen verbreden en vooral de verschillende druiven die in die wijnregio’s worden verbouwd”, zegt Brandner.

“Dat vermogen om iets nieuws te leren, is de beste reden om een ​​verticale of horizontale proeverij bij te wonen.”

“Geen enkele mening is correct, maar het is een zeer interactieve manier om van elkaar te leren”, zegt Goldstein. “De schoonheid van het drinken van wijnen heeft alles te maken met het delen van wijnen en het delen van meningen.”

Bron: Wine Enthusiast