Wilt u meer weten over Italiaanse wijn? We hebben alle relevante informatie over dit prachtige wijnland op een rijtje gezet.
Hoe leest u een Italiaans wijnetiket
Wijnetiketten kunnen moeilijk te lezen zijn, vooral die uit Italië. Een paar belangrijke termen kunnen u helpen het etiket beter te begrijpen.
- DOCG
Een afkorting voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Het is de hoogste classificatie voor Italiaanse wijnen. Er gelden strikte regels voor alle aspecten van de productie. Ze omvatten waar de druiven kunnen worden verbouwd, welke variëteiten zijn toegestaan en hoe wijnen kunnen worden gerijpt. Er zijn 74 DOCG’s in Italië, met de laatste toevoeging in 2011.
- DOC
Een afkorting voor Denominazione di Origine Controllata. Is een stap lager dan DOCG. Regels bepalen de productie en stijl, maar zijn niet zo streng als die voor DOCG’s. Er zijn 334 DOC’s in Italië, en de meest recente toevoegingen zijn medio 2017 goedgekeurd.
- IGT
Een afkorting voor Indicazione Geografica Tipica. Deze classificatie, geïntroduceerd in 1992, stelt wijnmakers in staat om druiven en ambachtelijke stijlen te gebruiken die niet zijn toegestaan volgens de DOC- en DOCG-voorschriften. Er zijn momenteel 118 IGT’s in Italië.
- Riserva
Geeft een wijn aan die aanzienlijk langer is gerijpt dan normaal, hoewel de regels variëren.
- Superiore
Geeft een aanduiding van hogere kwaliteit aan, in het algemeen gekoppeld aan een regio (Soave Superiore).
- Classico
Duidt wijnen aan uit een zone binnen een regio (Chianti Classico) die als het oorspronkelijke productiegebied wordt beschouwd.
- Azienda Agricola
Een wijnhuis of landgoed dat zijn eigen druiven produceert voor de productie van zijn wijnen.
- Annata of Vendemmia
Een specifieke oogst of vintage.
- Produttore
Producent
- Tenuta
Landgoed
- Vigneto
Wijngaard
Italiaanse wijnregio’s
We houden van Italiaanse wijnen vanwege de diversiteit aan stijlen, de bescherming van inheemse variëteiten, de voedselvriendelijkheid en de grote waarde. Romantische landschappen doen ook geen afbreuk aan het merk van Italië. Hoewel er schijnbaar eindeloze mogelijkheden van Italiaanse wijnen zijn, zal dit overzicht van de 20 regio’s van het land u op weg helpen, gerangschikt van noord naar zuid.
Valle d’Aosta
Op de noordwestelijke grens die wordt gedeeld met Frankrijk en Zwitserland, produceert dit Alpengebied niet veel wijn. De belangrijkste focus van de regio is rode wijnen, en de belangrijkste druiven zijn Nebbiolo en Pinot Nero, evenals de weinig bekende Petit Rouge en Prié Blanc.
Andere variëteiten: Fumin, Moscato, Petit Arvine
Trentino-Alto Adige
Trentino-Alto Adige, de thuisbasis van de spectaculaire Dolomieten, is een mengelmoes van Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse invloeden. Een uniek kader van druiven rijpt in dit zonnige, hooggelegen gebied. Voor rood zijn Pinot Nero, Schiava en Lagrein bekend. Voor wit is dat Pinot Grigio. Chardonnay is ook populair, vooral als basis voor traditionele mousserende wijn uit Trento DOC.
Andere variëteiten: Gewürztraminer, Kerner, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Teroldego
Piemonte
Piemonte ligt in het noordwesten van Italië, aan de voet van de westelijke Alpen. Het klimaat wordt beïnvloed door kille bergtoppen en de zwoele Middellandse Zee. Het creëert de perfecte groeiomstandigheden voor Nebbiolo, de zwarte druif die de beroemdste wijnen van de regio produceert: Barolo DOCG en Barbaresco DOCG. Twee andere rode druiven, Barbera en Dolcetto, staan ook bekend om hun meer toegankelijke prijs en drinkbaarheid op korte termijn.
Witte wijnen uit Piemonte komen minder vaak voor, maar vergeet Cortese- en Arneis-druiven niet. De eerste is de enige druif in Gavi DOCG, terwijl de laatste gedijt in Roero DOCG. Zelfs informele wijnliefhebbers kennen de zacht bruisende en zoete mousserende wijn Moscato d’Asti, gemaakt in de Asti DOCG.
Andere variëteiten: Brachetto, Freisa, Grignolino, Nascetta, Ruché, Timorasso, Vespolina
Veneto
Veneto, rijk aan geschiedenis, schoonheid en wijn, biedt een breed scala aan druiven en stijlen dankzij talrijke microklimaten. Het heeft de Alpen in het noorden, het Gardameer in het westen en de Adriatische Zee in het zuidoosten.
Hoewel Veneto veel legendarische wijnen oplevert, zijn het het volume van Pinot Grigio en de vraag naar Prosecco die het beroemd hebben gemaakt. Geweldige voorbeelden van de laatste zijn afkomstig van Conegliano Valdobbiadene DOCG en Cartizze DOCG. De rode wijnen van Valpolicella DOC en Amarone della Valpolicella DOCG zijn beide grotendeels gebaseerd op zwarte druif Corvina, evenals de rosé en rode wijnen van Bardolino DOC. Ten oosten van Verona is Garganega de belangrijkste witte druif in Soave DOC, terwijl Trebbiano domineert in de witte wijnen van Lugana DOC aan de zuidelijke oevers van het Gardameer.
Andere variëteiten: Cabernet Franc, Corvinone, Merlot, Molinara, Rondinella
Ligurië
Langs de Middellandse Zee tussen Frankrijk en Toscane, richt dit kleine kustgebied zich grotendeels op witte wijn. De droge witte wijnen gemaakt van Vermentino en Pigato vormen het grootste deel. Voor rood is Rossese, gevonden in de fruitige, geurige Dolceacqua DOC een bekende.
Andere variëteiten: Ciliegiolo, Dolcetto, Sangiovese
Friuli-Venezia Giulia
In de uiterste noordoostelijke hoek die grenst aan Oostenrijk en Slovenië, ligt het landschap van Friuli de Alpen naast de kustvlaktes van de Adriatische Zee. Het unieke klimaat zorgt voor optimale omstandigheden voor een scala aan witte en rode druiven.
Meer dan 75% van de productie is witte wijn, gericht op Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Ribolla Gialla en Friulano. Rode wijnen van Merlot, Refosco en Schioppettino zijn heerlijk, zij het minder bekend.
Andere variëteiten: Cabernet Franc, Chardonnay, Picolit, Verduzzo
Lombardije
Lombardije, gelegen in het noorden van centraal Italië, herbergt enkele van de mooiste meren van het land. De verkoelende invloed van de Alpen maakt het tot een mousserende wijnparadijs. Franciacorta DOCG, langs het Iseomeer, is een van de belangrijkste metodo classico (traditionele methode) wijnen uit Italië gemaakt van Chardonnay, Pinot Bianco en Pinot Nero. Voor rode wijnen is Nebbiolo de belangrijkste druif in Valtellina Rosso DOC, Valtellina Superiore DOCG en Sforzato di Valtellina DOCG.
Andere variëteiten: Barbera, Croatina
Emilia-Romagna
Emilia-Romagna wordt beschouwd als de voedselhoofdstad van het land en is ook een productieve wijnproducent. De regio is vooral bekend om Lambrusco, een mousserende rode wijn. Trebbiano, een witte druif, is de andere hoofdrolspeler.
Andere variëteiten: Albana, Malvasia, Sangiovese
Toscane
Toscane is centraal gelegen langs de Tyrreense Zee aan de westkust en strekt zich landinwaarts uit over het glooiende landschap. Voor rode wijnen zijn de beroemdste wijnen op basis van Sangiovese de Chianti, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino DOCG’s. Veel wijnen worden aangeduid als Toscana IGT omdat ze niet voldoen aan traditionele productieregels. Deze wijnen kunnen 100% Sangiovese zijn of met blends van internationale variëteiten zoals Cabernet Sauvignon of Syrah. Voor wit is de bekendste benaming Vernaccia di San Gimignano DOCG.
Andere variëteiten: Canaiolo Nero, Trebbiano, Vermentino
Umbrië
Deze kleine regio in Midden-Italië, pal ten oosten van Toscane, wordt routinematig overschaduwd door zijn buurman. Maar dit heuvelachtige landschap, omzoomd door de met sneeuw bedekte Apennijnen, produceert tannine (bewaar waardig) rood van Sagrantino de Montefalco DOCG. De witte metgezel, Grechetto, is droog, knapperig en om jong van te genieten.
Andere variëteiten: Canaiolo, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Trebbiano
Lazio
Lazio is de thuisbasis van de hoofdstad Rome, maar heeft ook een rijke erfenis op het gebied van wijn. De regio heeft een reputatie voor gemakkelijk drinkbare, jeugdig wit. Hoewel hier geweldige wijn wordt gemaakt, zijn de beste exportproducten droge en knapperige stijlen van Frascati DOC en Orvieto DOC, die zich uitstrekken over de grens met Umbrië.
Andere variëteiten: Cesanese, Merlot, Sangiovese
Marche
Marche, uitgesproken als mar-Kay, ligt langs de oostkust in Midden-Italië. Het is de thuisbasis van Rosso Cònero DOC, gebaseerd op de zwarte druif Montepulciano.
Andere variëteiten: Passerina, Pecorino, Trebbiano
Campanië
Het meest bekend om Napels en de kust van Amalfi, worden de wijnen van Campania steeds bekender, vooral omdat vulkanische wijnen steeds populairder worden. Voor rode wijnen zijn de bekendste Taurasi DOCG en Aglianico del Taburno DOCG, beide gebaseerd op de rode druif Aglianico. Voor wit zijn Fiano di Avellino DOCG en Greco di Tufo DOCG het meest bekend, op basis van respectievelijk Fiano en Greco.
Andere variëteiten: Caprettone, Falanghina, Piedirosso
Abruzzo
Naast Lazio aan de Adriatische kant is Abruzzo een bergachtig gebied dat rijk is aan oude wijntradities. Abruzzo is qua volume de vijfde in productie, voornamelijk bekend van de Montepulciano-druif, niet te verwarren met de Toscaanse regio die zich richt op Sangiovese. Montepulciano d’Abruzzo DOC is de regionale benaming voor rode wijnen gemaakt van de druif, terwijl Cerasuolo d’Abruzzo DOC de benaming is voor de roséwijnen van de regio gemaakt van dezelfde variëteit. Trebbiano d’Abruzzo DOC is de belangrijkste witte druif van de regio.
Andere variëteiten: Chardonnay, Cococciola, Passerina, Pecorino, Sangiovese
Calabrië
Calabrië, gelegen aan de kust van het zuidwesten van Italië, steekt uit tussen de Ionische en Tyrreense zeeën, gescheiden van Sicilië door de Straat van Messina. De wijnen weerspiegelen het kustklimaat. Calabrië is de thuisbasis van Cirò DOC, dat voornamelijk rode wijnen produceert op basis van de tannine Gaglioppo-druif. Een kleine hoeveelheid witte wijnen wordt geproduceerd uit een blend van Greco Bianco en Montonico Bianco.
Andere variëteiten: Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese
Molise
Onder Abruzzo ligt het kleine Molise, een bergachtig gebied in het zuiden van centraal Italië. De regio is vooral bekend om Trebbiano en Montepulciano van de Biferno DOC.
Andere variëteiten: Aglianico, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Tintilia
Sicilië
Het grootste eiland in de Middellandse Zee, het droge, warme klimaat van Sicilië en de overvloedige zonneschijn zijn perfect voor wijnbouw. Er zijn fruitige, medium-bodied rode wijnen gemaakt van Nero d’Avola en sappige, perzikkleurige witte wijnen gemaakt van Grillo, die het meest productief zijn van de Sicilia DOC. In het zuiden wordt Nero d’Avola gemengd met Frappato voor Cerasuolo di Vittoria DOCG. De rode druif Nerello Mascalese en de witte druif Carricante produceren gewilde wijnen uit de Etna DOC. Marsala DOC is de versterkte wijn uit het westen.
Andere variëteiten: Catarratto, Inzolia
Basilicata
De wijnproductie van Basilicata, gelegen in Zuid-Italië, is minuscuul in vergelijking met meer bekende regio’s. Een grotendeels geheel door land omgeven, bergachtig gebied, verscholen in de boog van de laars, wordt geflankeerd door Campanië in het westen en Apulië in het oosten. Hoewel het weinig DOC’s heeft, is de bekendste Aglianico del Vulture, gebaseerd op de volle zwarte druif Aglianico.
Andere variëteiten: Fiano, Greco Bianco, Malvasia Bianca, Moscato
Sardinië
Dit eiland in de Middellandse Zee staat beter bekend om zijn stranden en Pecorino-kaas dan om wijn, maar er exporteren nu meer producenten dan ooit. Wijnen om naar te zoeken zijn onder meer Cannonau, de lokale naam voor Grenache, en Carignano of Carignan. Zoute, bloemige Vermentino komt uit het noordoosten.
Andere variëteiten: Monica