Een bovengrondse wijnkelder…waar moet u aan denken?

Als uw huis geen wijnkelder heeft en u wilt toch wijn bewaren, dan zijn er verschillende opties, afhankelijk van een aantal feiten zoals beschikbare ruimte en aantal flessen die u wilt bewaren.

De volgende stappen helpen u in het maken van de juiste beslissing.

Aantal flessen

Het aantal flessen bepaalt voor een groot deel of u een ruimte gaat ombouwen tot wijnkelder (of wijnkamer) of dat u een wijnkast gaat nemen. De grootste wijnkast biedt plaats aan maximaal 250 flessen. Voor de ruimte en de kosten bent u zeker tot 500 flessen beter uit met wijnkasten. Deze  nemen veel minder plaats in en zijn goedkoper dan het maken van een wijnkamer.

Sfeer

Natuurlijk kan niets de sfeer van een echte authentieke wijnkelder in de Franse wijnstreken evenaren, maar u kunt het met een zelf gemaakte wijnkamer wel benaderen. Iets wat u qua sfeer, gezelligheid en knusheid niet met een wijnkast kunt creëren.

Beschikbare ruimte

Heeft u veel wijn en weinig ruimte, dan kunt u beter voor wijnkasten kiezen. Een rekensommetje:

Voor een wijnkamer van 1000 flessen, is een ruimte nodig van ongeveer 150 x 270 cm, dus een oppervlakte van ruim 4 m²; voor de opslag van 1000 flessen in wijnkasten zijn 4 kasten nodig. Deze nemen 1,8 m² in beslag.  Als er weinig ruimte beschikbaar is, is de keuze dus snel gemaakt.

Klussen of snel klaar?

Voor het maken van een wijnkamer, dient u aan de volgende zaken te denken: de ruimte dient geïsoleerd te worden, er moet een klimaatregelaar komen en u moet een keuze maken uit wijnrekken. Natuurlijk geen vervelende klus, maar niet zo snel en gemakkelijk als een wijnkast kopen en neerzetten.

Verhuizen

Stel u verhuist regelmatig, denk dan even na of u er geen moeite mee zult hebben om uw wijnkelder achter te laten… Natuurlijk gaan uw wijnen mee, maar een groot deel zit vast aan het huis. Uw wijnkasten kunt u natuurlijk altijd overal mee naar toe nemen.

Bewaren en serveren

In een goede wijnkelder heerst een constante bewaartemperatuur (tussen de 10 en 14°C) en is de luchtvochtigheid relatief hoog (bij voorkeur tussen de 60 en 75%).

Een wijnkelder is dus alleen voor het bewaren van de wijn. Natuurlijk kunt u naast uw wijnkamer ook een serveerkast voor uw wijnen aanschaffen, zodat enkele flessen wijn altijd op de juiste drinktemperatuur liggen. In een wijnkast kunt u kiezen om bewaren en serveren te combineren. Hiervoor zijn 2 of 3 temperatuurzone wijnkasten op de markt.

Perfectie

Als u echt een perfect constante temperatuur wilt, zorg dan dat de wijnkamer goed geïsoleerd is en zorg dat u alleen wijn in de ruimte opslaat (en niet bijvoorbeeld uw voorraad levensmiddelen waar u regelmatig iets van nodig heeft). Natuurlijk blijft u met een ruimte afhankelijk van omgevingsfactoren, maar een goede wijnkelder koeling moet de ruimte dan goed constant kunnen houden. Echt perfect constant is een wijnkast. De koeling (en verwarming) is precies afgesteld op de grootte, de wanden zijn perfect geïsoleerd en de ruimte is uiterst compact. Kortom, het perfecte klimaat voor uw wijn, altijd.

Toekomst

Bereken uw wijnvoorraad niet te krap. Heeft u nu 250 flessen en u gaat een plaats creëren waar u uw wijn goed kunt opslaan, dan wijst de ervaring uit dat de wijnvoorraad nog groeit. Een goede bewaarplaats biedt de mogelijkheid wijnen jong aan te kopen en deze voor jaren te laten rijpen. Om toch wijn te kunnen consumeren moet uw wijnvoorraad aanzienlijk zijn.

Milieu

Met het oog op het milieu en dus het stroomverbruik zult u beter uit zijn met wijnkast(en). Zoals eerder gezegd, de wijnkasten zijn zeer compact en heel goed geïsoleerd. In verhouding wordt er maar een kleine ruimte gekoeld. Bij een wijnkamer koelen we ook de ruimte waarin we lopen, zijn we afhankelijk van de isolatie die aangebracht wordt en van eventuele warmtebronnen in naastliggende ruimtes. Onderschat bij een zolder de warmte van de zon niet, en bij andere ruimtes in huis de invloed van vloerverwarming, een naastliggende sauna of zwembad, etc. De wijnkelder koeling zal in die gevallen meer moeten werken.