Etiketten leren lezen

De oorsprong van het etiket van de wijnfles dateert uit de 18e eeuw. Het etiket is belangrijk voor wijnliefhebbers, omdat het naast wettelijk verplichte informatie ook aanvullende optionele informatie weergeeft. In 2009 zijn wettelijk bepaalde benamingen ontwikkeld.

Om herkomstbenaming te standaardiseren, zijn er nu slechts twee categorieën:

 1. Vins sans indications géographique (VSIG) – wijnen zonder geografische aanduiding, die overeenkomen met de vroegere tafelwijn
 2. Vins avec indicatie géographique (IG) – wijnen met geografische aanduiding, onderworpen aan strikte productieomstandigheden, vermeld in hun specificaties.

Wijnen met geografische aanduiding vallen in twee groepen:

 1. IGP’s (Indication géographique Protégée) – beschermde geografische aanduiding, zijn de voormalige vins de pays, ze markeren het gebied waar de druiven groeiden.
 2. AOP’s (Appellation d’Origine Protégée) – beschermde oorsprongsbenaming, brengen het voormalige AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en AOVDQS samen

AOVDQS: Appellation d’Origine Vin Délimité de Qualité Supérieur – wijn met oorsprongsbenaming van hoge kwaliteit. Niettemin heeft Frankrijk een vrijstelling voor AOC en AOVDQS-wijnen verkregen. Deze informatie is voldoende en het is niet verplicht om “AOP” te specificeren.

Wat moet er op het wijnetiket staan:

Alle wijnetiketten zouden 8 informatiedelen moeten bevatten. Mousserende wijnen zelfs 9.

 1. Wijncategorie

De wettelijke verkoopbeschrijving van de wijncategorie (wijn, mousserende wijn, semi-mousserende wijn, enz.).

 • Voor wijnen met een geografische aanduiding kan deze worden vervangen door de term “appellation d’origine protégée” of “appellation d’origine controlee”
 • Voor wijnen met een “appellation d’origine” of indicatie “géographique protégée”
 • “vin de pays” voor wijnen waarvoor een “géographique protégée” indicatie geldt, aangevuld met de naam van de AOP (bijvoorbeeld: Fronsac) of IGP (bijvoorbeeld: Pays d’Oc).
 1. Alcoholpercentage

Het werkelijke alcoholpercentage moet worden vermeld in eenheden of halve eenheden van een percentage en door het symbool “% vol.” (12% vol. of 11,5% vol.). Het kan worden voorafgegaan door de term de afkorting “alc”.

 1. Herkomst

Deze informatie wordt weergegeven naast de verkoopbeschrijving (wijn van Frankrijk, wijn van de Europese Gemeenschap, enz.), of via een aanvullende verklaring (“Product van Frankrijk, Italië, Chili, enz.”).

 1. Volume

Nominaal volume: Voor elke wijncategorie is een reeks standaardvolumes gedefinieerd (voorbeeld: 125 – 1500 ml voor mousserende wijnen). Binnen dit bereik moeten mousserende wijnen worden verkocht volgens de ingestelde volumes (125 – 200 – 375 – 750 – 1500 ml).

 1. Naam van de bottelaar

De bottelaar is de persoon of het bedrijf die de wijn bottelt of namens hem heeft gebotteld. Naam en adres van de bottelaar (naam van het dorp en de lidstaat waar het hoofdkantoor van de bottelaar zich bevindt) moet worden vermeld, gevolgd door de termen “bottelaar” of “gebotteld door” enz.

Voor wijnen met een geografische aanduiding kan de naam van de bottelaar worden vervangen door specifieke termen, de gebruiksvoorwaarden die door de lidstaten van de EU worden bepaald wanneer de botteling plaatsvindt: in de wijngaard van de producent (bijvoorbeeld: gebotteld in het kasteel); op het terrein van een producentengroep (bijv. gebotteld bij de accommodatie); in een bedrijf gevestigd in het betreffende gebied of in de onmiddellijke omgeving van het betreffende aangewezen gebied (bijvoorbeeld: gebotteld in het productiegebied).

Wanneer de naam en/of het adres van de bottelaar niet wordt bekendgemaakt, dan dient de naam en het adres van een persoon deelnemend aan het distributienetwerk (verkoper, distributeur, enz.) vermeld te worden op het etiket.

 1. Kavelnummer

De partij bestaat uit alle producten die onder identieke omstandigheden zijn vervaardigd. Het partij- of kavelnummer, bestaande uit cijfers of letters, wordt voorafgegaan door de letter “L”, behalve waar deze informatie duidelijk afgezonderd van de andere etiketinformatie is vermeld.

 1. Allergenen

Voor wijnen moet de aanwezigheid van het allergeen zwaveldioxide worden aangegeven via de formulering “Bevat sulfieten (of zwaveldioxide)”. Wijnen geproduceerd met druiven van de oogst 2012 en geëtiketteerd na 30 juni 2012 moeten ei vermelden of producten op basis van melk die worden gebruikt als conserverings- of filter- / bindmiddelen als residuen van deze producten na analyse nog detecteerbaar zijn.

 1. Gezondheidswaarschuwing

Bij alcoholische dranken (met meer dan 1,2% vol.) moet op de verpakking een gezondheidswaarschuwing voor zwangere vrouwen worden vermeld. Het kan ook een pictogram van een zwangere vrouw in een cirkel met een streep erdoor zijn of een bericht geschreven: “alcohol drinken tijdens de zwangerschap, zelfs in kleine hoeveelheden, kan de gezondheid van het kind ernstig beïnvloeden”. Deze gezondheidswaarschuwing moet naast het effectieve alcoholpercentage staan.

 1. Suikergehalte

Deze informatie is optioneel, maar verplicht voor mousserende wijnen. Afhankelijk van het suikergehalte van de mousserende wijn, kunnen de volgende voorwaarden zijn gebruikt: brut nature, dosering zéro, brut, extra-sec, sec en doux.

Verplichte informatie, met uitzondering van het lotnummer en allergenen, moet worden gegroepeerd in hetzelfde gezichtsveld op het etiket.

Bron: website van DGCCRF – Algemeen directoraat voor eerlijke handel, consumentenzaken en fraudebestrijding

 1. “Bordeaux”, “Vin de Bordeaux” of “Grand vin de Bordeaux”; dit kan ook op een andere plek op het etiket geplaatst worden.
 2. Naam van de wijngaard (Chateau, landgoed of een ander handelsmerk).
 3. Oogstjaar
 4. Logo en eventuele weergave van het chateau
 5. AOC*
 6. Naam van de bottelaar*
 7. Alcoholpercentage en gezondheidswaarschuwing*
 8. Volume*
 9. Allergenen*
 10. Herkomst*
 11. Kavelnummer*

* Deze informatie moet verplicht vermeld worden.

Andere optionele informatie

 • “Traditionele” informatie
 • Naam en adres van de producent
 • Prijzen toegekend door officiële instanties
 • “Bottled at the chateau or estate”
 • Productiemethode (bijv. biologische wijn)
 • “Crus classés, Crus bourgeois” categorieën…
 • Onderscheidingen of medailles verkregen bij wedstrijden
 • Flesnummer
 • Informatie met betrekking tot de druif