Het beste wijnglas

Het kiezen van het juiste wijnglas zal de wijn altijd ten goede komen. Welk wijnglas het beste gekozen kan worden, hangt weer sterk af van het type wijn en persoonlijke voorkeuren. We hebben een aantal wijnglazen en wijnen op een rijtje gezet om de keuze makkelijker te maken.

Bron: Aurelius wijnen

Mousserende wijn en champagne

Ondanks de aanwezigheid van koolzuur, gaat het hier toch echt om wijn. Een goed champagneglas is slank, hoog en tulpvormig. Zie nummer 1.

Lichte witte wijnen met een zuur accent

Het wijnglas hoeft niet breed te zijn, omdat alleen de fruitigheid benadrukt hoeft te worden. Een gekromde rand helpt de wijn vooraan op de tong te komen. Zie nummer 2.

Volle, gerijpte witte wijnen

Een wijnglas met een (relatief) grote inhoud is hier het beste, zodat de wijn voldoende contact met de lucht heeft en zich daardoor goed kan vrijgeven. Zie nummer 3.

Zeer volle en aromatische witte wijnen

Voor dit soort wijnen is een middelgrote kelk het beste geschikt. Als de kelk te groot is, vervluchtigen de geuren te snel. Zie nummer 4.

Lichte, fruitige rode wijn

Net als bij zeer volle witte wijnen is een middelgrote kelk het beste. Ook hier hoeft de kelk niet te hoog of groot te zijn. Zie nummer 5.

Kruidige maar zachte rode wijn

De fijne fruitaroma’s komen het beste tot hun recht bij een groot wijnoppervlak. Ook kruidige aroma’s blijven in een breed ballonvormig glas het beste hangen. Zie nummer 6.

Zachte volle rode wijn

Een middelhoge maar brede kelk zorgt ervoor dat er voldoende wijnoppervlak is. Zie nummer 7.

Tanninerijke complexe rode wijn

Zeer donkere wijnen hebben veel zuurstofcontact nodig om hun geur tot zijn recht te laten komen. Het glas moet wel aan de hoge kant te zijn, zodat de alcohol niet teveel geroken wordt. Zie nummer 8.

Gerijpte wijnen

Rijpe wijnen zijn vaak erg kwetsbaar en daarom is verstandig ervoor te zorgen dat alle geuren zich concentreren. Een middelgroot, maar hoog en smal toelopend glas is het beste. Zie nummer 9.

Zoete witte wijnen

Zoete witte wijnen kunnen erg verschillend zijn. Een trechtervormig glas is aan te raden zodat het wijnoppervlak groot genoeg is zelfs bij kleine hoeveelheden. Zie nummer 10.