In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Cees van Casteren, één van de drie Masters of Wine die Nederland rijk is. Cees weet niet alleen veel over wijn, hij is ook een zeer bekwaam schrijver en deelt zijn passie graag met anderen.

Hallo Cees, hoe gaat het met je?
Uitstekend, dankjewel.

Kun je iets over jezelf vertellen? En wat je doet om de kost te verdienen?
Ik wil niet zelfgenoegzaam overkomen maar ik vind dat ik de beste baan van de wereld heb. Ik eet in super restaurants, reis de wereld rond en proef fantastische wijnen. Elke dag weer, en nog betaald ook. Toegegeven, er zijn ook mindere dagen – het scoren van 100 discounterwijnen tot € 3,99 laat mijn pols niet sneller kloppen – maar zelfs dat is beter dan de beste kantoorbaan die ik ooit heb gehad.
Het is vooral het communiceren over wijn dat me de grootste kick geeft. Of dat nu in de krant is, bij presentaties, via boeken of in wijnlessen die ik veel geef. Wijn is een schier onuitputtelijke bron van inspiratie. Ook al weet ik dat wijn niet een van ‘s werelds primaire levensbehoeften is, besef ik tegelijkertijd dat het veel mensen (inclusief mezelf) het nodige levensplezier en stimulans kan geven.
Het is vooral mijn passie die ik probeer over te brengen en als ik wijnliefhebbers aan het denken kan zetten of een glimlach op hun gezicht kan toveren, heb ik mijn doel bereikt.

Dat klinkt inderdaad fantastisch! Wat zegt EuroCave jou?
In de eerste plaats ‘klimaatkast’. En sterker nog: klimaatkast met mooie wijnen. Want anders investeert iemand niet in een EuroCave. Als ik dus bij een restaurant of wijnliefhebber kom met een EuroCave, dan heb ik altijd de neiging om even een blik in de kast te werpen om te zien wat er deze keer in ligt.

Dat klopt in de meeste gevallen wel. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Tot voor kort had ik een ondergrondse kelder in mijn huis. Die had als nadeel dat de temperatuur varieert met de seizoenen en dat met zware regenval er wateroverlast kon plaatsvinden. Voordeel was de grote ruimte en dat ik slechts de keldertrap hoefde te nemen. Ondertussen ben ik verhuisd naar een woning zonder kelder, maar met grote garage. En daar ben ik van plan een ‘koelcel’ te installeren met een INOA. Van EuroCave.

Top! Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Nou moet ik eerlijk zeggen dat dit niet de eerste keer is dat ik die vraag krijg. Zelden vertel ik dan écht welke wijnen ik het liefste drink, want de kans is klein dat de doorsnee consument ze kent – en lekker vindt. Het is een van de paradoxen van de wijnwereld: degenen die de consumenten moeten uitleggen wat ze beter wel en niet kunnen kopen, hebben privé vaak een andere smaak dan hun doelgroep. De meeste wijnen waar wijncritici thuis van genieten, is waarschijnlijk niet de keus van de gemiddelde consument. Denk aan een Brunello di Montalcino met zijn tonen van thee en truffel en drogende tannine. Aan een Palo Cortado (sherry) met zijn geoxideerde impressies van noten, of aan een gerijpte Riesling met zijn ‘gout de pétrol’ en hoge zuren.
Maar hetzelfde zal wel het geval zijn met andere critici, neem ik aan. Ik denk niet dat wijlen Johannes van Dam vaak bij de Febo uit de muur at, noch dat literatuurrecensent Arie Storm in zijn vrije tijd ooit een boeketreeks heeft opengeslagen. Dat betekent overigens niet dat wijncritici alléén op een dieet van Premiers Grands Cru Classés leven. Zelfs als ik het geld ervoor over zou hebben – en geloof me, wijnschrijvers met een inkomen van meer dan vijf cijfers voor de komma zijn zeldzamer dan dikke wielrenners – zou ik dagelijks niet alleen maar topwijnen willen drinken.
Hoewel de lijst van mijn favorieten langer is dan deze ruimte me toestaat, zul je er in ieder geval mijn favoriete producenten uit Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Oostenrijk, Duitsland, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika op terug vinden. En verder veel mooie, karakteristieke wijnen uit andere landen. Daarbij richt ik me vooral op flessen die kwalitatief niet onderdoen voor de grote namen maar meer waar voor hun geld bieden.

Goede tip voor de lezers. Wat is je favoriete wijnboek?
Het is misschien niet per se een wijnboek, maar The Accidental Connoisseur van Lawrence Osborne vind ik onderhoudend en amusant – en het gaat over wijn en de hele excentrieke wijnwereld waar ik deel van uitmaak.

Interessant, dank je wel. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Sommige plekjes zijn me dierbaar. Om uiteenlopende redenen. Brasserie van Baerle in Amsterdam behoort daartoe, en Da Vinci in Maasbracht. Ik zou graag eens bij Tribeca dineren want dat is alweer meer dan tien jaar geleden. Ik kijk uit naar L’Arpège van Alain Passard in Parijs waar ik in juni ga eten. Maar het meest ben ik nog benieuwd naar Chateau Neercanne. Dertig jaar lang kwam ik er elke maand voor de clubavonden van Gamay, mijn eerste wijnclub. Maar in al die jaren was Peter Harkema er gastheer, en aan zijn gastvrijheid raakte ik gewend (c.q. verslaafd). Wil eens ervaren hoe het er is met een nieuwe gastheer.

Leuk om naar uit te kijken nu we de horeca weer mogen bezoeken. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Waarom kiezen als je het beide kunt nemen? Eerst wat kaas en dan chocola. En als antwoord wat ik erbij drink kan ik je het universele Franse antwoord op alle vragen geven: ca dépends.. Want de keuze van de wijn hangt echt af van meerdere factoren: welke kaas, wat voor chocola, welk jaargetijde, welk gezelschap, welke wijnkaart…

Dat is waar. Kun je zonder social media?
Ach, veel collega’s zullen zeggen van niet. Maar ik kan me geen wereld zonder social media meer voorstellen.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Mijn ouders waren als oprechte (vroege) baby boomers voorzichtig aangelegd. Sparen stond hoog in het vaandel en in het algemeen vonden ze het belangrijk om ‘dingen te bewaren’ voor de slechte dagen die zouden komen. Daar ben ik mee opgegroeid. Maar in de loop van mijn leven heb ik andere inzichten gekregen, en op een gegeven moment is er een omslagpunt gekomen. Het is me een beetje overkomen. Carpe diem is nu mijn credo. Pluk de dag. Sparen is goed, en hard werken ook, maar geniet vooral. Van elke dag.

Mooi gezegd. Wat is je toekomstdroom?
Dat Ajax de Champions League nog eens wint en Nederland de wereldcup.

Haha, wie weet. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Ch’ng poh Tiong van Fine Wine Magazine vind ik fascinerend, en Robert Joseph van Meininger’s heeft altijd interessante inzichten. In Nederland vind ik de columns van Anda Schippers goed. Waarom vraag je Anda niet?

Cees, dank je wel voor je onderhoudende interview. We gaan Anda vragen!

Nota: het laatste boek van Cees “Proeven als een Pro” is een aanrader! Proeven als een Pro leert je proeven met de methode waarmee Cees zijn Master of Wine examen haalde. Het boek is o.a. verkrijgbaar bij de betere boekhandel en krijg je gratis bij aankoop van een EuroCave (zolang de voorraad strekt).