In deze blog leest u alles over het wijn bewaren: over de voorwaarden voor een goede wijnopslag, hoe wijn bewaren zonder kelder, hoe geopende wijn bewaren, etc.

Wijn bewaren: de criteria

Als u wijn goed wilt bewaren, moet de ruimte waarin de wijn ligt aan de volgende criteria voldoen:

  • Een constante temperatuur van liefst 12° C (maar tussen de 10° C in de winter en 14° C in de winter is binnen de norm)
  • Een relatief hoge luchtvochtigheid van bij voorkeur tussen de 60 en 75%
  • Donker
  • Vrij van geuren
  • Vrij van trillingen
  • En de flessen dienen liggend bewaard te worden

Bekijk de blogs over de criteria voor het bewaren van wijn.

Wijn bewaren in de wijnkelder

Als u de bovenstaande criteria gelezen heeft, dan begrijpt u dat een goede wijnkelder een must is voor het goed bewaren van de wijn, want nergens anders in huis, is een ruimte te vinden die aan deze criteria voldoet. Vroeger werden er nog wel “echte” wijnkelders gemaakt. Hierbij werd rekening gehouden met alles wat invloed op de temperatuur en luchtvochtigheid zou kunnen hebben.

Tegenwoordig is dat een stuk moeilijker. Een verdieping onder het huis voor alleen de wijnkelder wordt zelden meer gemaakt, maar vaak wordt het gecombineerd met andere ruimtes, denk aan sauna, zwembad, game ruimte voor de kids, etc. Al de andere ruimtes dienen dan wel op een aangename temperatuur gebracht te worden, waardoor deze de temperatuur in de wijnkelder beïnvloeden. Maar denk ook aan vloerverwarming die in de meeste huizen aangelegd worden en die ook warmte afgeven aan de ruimte eronder.

Gelukkig zijn er wijnkelderkoelingen die de temperatuur, luchtvochtigheid en de luchtcirculatie in de wijnkelder regelen. Meer weten? Neem een kijkje bij de EuroCave wijnkelderkoelingen.

Wijn bewaren in een wijnkamer

Als we een bovengrondse wijnkelder gaan maken, spreken we van een wijnkamer. Een wijnkamer maakt u door een deel van een ruimte af te scheiden, de ruimte in zijn geheel goed te isoleren en te voorzien van een wijnkelderkoeling en wijnrekken.

Dat klinkt heel eenvoudig maar toch zijn er enkele afwegingen te maken alvorens hieraan te beginnen:

  1. Hoeveel flessen wijn wilt u gaan bewaren?
  2. Heeft u voldoende ruimte ter beschikking?
  3. Wilt u de wijn ook vanuit een andere ruimte kunnen zien?
  4. Bent u voornemens om binnen enkele jaren te gaan verhuizen?

Tot 500 flessen wijn bewaren

Als u tot maximaal 500 flessen wijn wilt bewaren, kunt u natuurlijk een wijnkamer gaan maken, maar met twee wijnkasten bent u goedkoper uit, ze nemen veel minder ruimte in en u kunt ze bij eventuele verhuizing meenemen naar uw nieuwe woning. Als u de wijnkasten van glasdeuren voorziet, ziet het er ook nog zeer fraai uit.

Nog een voordeel van wijnkasten is dat u eventueel kunt kiezen voor wijn serveren, naast wijn bewaren, dus een wijnkast met een chambreer vak voor het serveer klaar hebben liggen van enkele flessen rode wijn en een frappeer vak voor enkele flessen witte wijn. Daarnaast zal de temperatuur in de wijnkasten constanter zijn en zal het stroomverbruik minder zijn.

Wilt u meer weten over de EuroCave wijnkasten? Neem dan een kijkje op de overzichtspagina van de wijnkasten voor de verschillende mogelijkheden.

Meer dan 500 flessen wijn bewaren

We willen u niet ontmoedigen, maar eigenlijk vinden we dat het tot 1000 flessen wijn de moeite waard is om de voor-en nadelen van de wijnkasten versus de wijnkamer tegenover elkaar te zetten. Heeft u daar onze hulp bij nodig? Wij helpen u graag.

Om het even over de voordelen van wijn bewaren in een wijnkamer te hebben focussen we ons op de positieve aspecten. Een wijnkelder c.q. wijnkamer heeft veel meer sfeer dan wijnkasten. Vooral als u in een leefruimte van uw huis een glazen wand kunt plaatsen, waarachter u de wijnrekken en de wijnen plaatst. Zo heeft u zicht op uw bijzondere collectie. Maar ook met vrienden een wijn uit gaan kiezen in de wijnkamer c.q. wijnkelder, heeft natuurlijk veel meer cachet dan een wijn uit een wijnkast kiezen.

Een wijnkamer kunt u op de groei maken. Is de voorraad nog niet zo groot, maar bent u wel voornemens om een grote wijncollectie aan te leggen, dan kunt u met de jaren de wijnkamer gewoon verder vullen. Wilt u meer weten over de wijnkamer, neem dan een kijkje op de pagina van de glazen wijnwanden.

Alle wijn bewaren?

Niet alle wijn is geschikt om te bewaren. Let u daar bij het aanleggen van uw wijncollectie goed op. Uw wijnleverancier kan precies zeggen hoe lang een wijn bewaard moet worden. 90% van alle wijnen die geproduceerd worden, zijn wijnen die niet bewaard hoeven te worden voor hun ontwikkeling. Deze zijn dus eigenlijk al meteen op dronk en kunnen hooguit nog een paar jaar bewaard worden. Wijnen die zich nog moeten ontwikkelen om op dronk te komen, moeten als eerste bewaard worden onder de perfecte omstandigheden en ten tweede niet langer dan de aangegeven bewaarperiode.

Open wijn bewaren

Als een wijn eenmaal open is, zal deze door het contact met zuurstof snel achteruit gaan. In de meeste gevallen is de wijn een dag later nog wel te drinken, maar daarna zult u hem weg moeten gooien. Eeuwig zonde! Er zijn verschillende manieren om de wijn langer goed te houden. De 2 bekendste manieren zijn: vacumeren en een laagje stikstof op de wijn aanbrengen.

Voor professioneel gebruik, zijn er naast systemen op basis van vacumeren (Wine Bar 2.0 en 8.0) ook systemen op basis van stikstof (Vin au Verre 8.0) die ervoor zorgen dat naast een perfecte presentatie van de wijnen, de wijnen ook altijd op de juiste drinktemperatuur klaar staan en dat geopende wijnen tot 10 dagen goed blijven.

Meer weten over wijn bewaren?

Wilt u meer weten over het bewaren of het serveren van uw wijnen, laat het ons dan weten, wij helpen u graag met de antwoorden op uw vragen en de oplossingen voor uw (wijn) problemen.