Onderhoudtips voor de INOA wijnkelderkoeling

Zorg goed voor uw INOA wijnkelderkoeling. Het bewaart uw kostbare wijnen!

(Ver)bouwen? Is er sprake van een ondergrondse wijnkelder of een bovengrondse wijnkamer? Hier moet een goede wijnopslag aan voldoen:

 • Een constante temperatuur tussen 10° C (winter) en 14° C (zomer)
 • Een hoge luchtvochtigheidsgraad tussen de 60 en 75%
 • Voldoende beluchting
 • Een donkere omgeving
 • Een trillingvrije omgeving
 • Vrij van geuren

Een solitaire, ondergrondse wijnkelder

Bij het maken van een wijnkelder zonder naastliggende ruimtes zal niet de temperatuur een probleem zijn, mits er geen vloerverwarming boven zit, maar de relatief hoge luchtvochtigheid in de wijnkelder. Zorg dus altijd voor een goede beluchting in de wijnkelder.

Een ondergrondse wijnkelder met naastliggende ruimtes

Op het moment dat de wijnkelder deel uit maakt van een grotere kelder én deze ruimtes verwarmd worden, dan zal de wijnkelder uiteindelijk ook (te) warm worden, hoe goed er ook geïsoleerd wordt. In deze gevallen is het goed om een wijnkelderkoeling in het ontwerp mee te nemen, om de zo belangrijke bewaartemperatuur van 12° C te bereiken.

Een bovengrondse wijnkamer

Wordt er geen ondergrondse wijnkelder voorzien, maar een bovengrondse wijnkamer, dan zijn de volgende punten belangrijk om in acht te nemen

 1. De ruimte dient goed geïsoleerd te zijn, bij voorkeur een isolatiewaarde van R4.
 2. Er dienen geen warmtebronnen in de ruimte aanwezig te zijn, mocht dat wel het geval zijn, dan dienen deze geïsoleerd te worden (bijvoorbeeld verwarmingsbuizen).
 3. Een beluchting wordt aanbevolen (een ventilatierooster en een kier onder de deur is al voldoende).
 4. Er zal een wijnkelderkoeling geplaatst moeten worden om de temperatuur en luchtvochtigheid te regelen, let op een airco is niet geschikt.
 5. Voor de wijnkelderkoeling dient bij voorkeur een waterafvoer voorzien te worden, maar mocht dat niet mogelijk zijn, dan zijn er andere oplossingen voor te bedenken in de vorm van een tonnetje, grote (wijn)fles, o.i.d.

Inrichting van de wijnkelder

Voor de inrichting van de wijnkelder, verwijzen wij u graag naar de verschillende wijnrekken die EuroCave te bieden heeft.

Kunnen wij u adviseren bij het klimatiseren en/of inrichten van de wijnkelder, of ergens anders mee van dienst zijn, dan vernemen wij dat natuurlijk graag. Onze verkoopadviseurs staan u graag te woord.